Energievoorziening in een beperkte ruimte

Energievoorziening in een beperkte ruimte Door: Helukabel B.V.

Siltronic rust nieuwe waferproductiefaciliteit in Singapore uit met kabels van HELUKABEL.

De nieuwe productiefaciliteit van waferproducent Siltronic heeft een groot aantal productiemachines. Er is vaak weinig ruimte voor de stroomaansluiting - dit vereist flexibele kabels met kleine buigstralen. Dankzij de ondersteuning van HELUKABEL Singapore en de PVC-besturings- en verbindingskabels van de HELUPOWER 1000 RV-K serie, kan de halfgeleider specialist vertrouwen op de betrouwbare werking van zijn machines.

Van smartphones en computers tot moderne auto's, medische technologie, werktuigmachines, zonne- en windmolenparken: ontelbare technologische prestaties van de afgelopen decennia zouden niet mogelijk zijn geweest zonder een piepklein, onopvallend onderdeel dat een microchip wordt genoemd. Geïntegreerde schakelingen zijn in staat om complexe logische bewerkingen en berekeningen uit te voeren in een zeer kleine ruimte, wat de basis vormt voor het functioneren van alle elektronische apparaten.

De basis van microchips zijn wafers. Dit zijn ronde of vierkante plakjes silicium met een dikte van minder dan een millimeter waarop de benodigde transistors, condensatoren en andere resistieve elementen worden afgezet en gecombineerd om een circuit te vormen. De vraag naar wafers groeit al tientallen jaren snel. Dit komt door de toenemende digitalisering en de introductie van elektronica in steeds meer toepassingsgebieden.

Siltronic AG is één van de toonaangevende fabrikanten van siliciumwafers. Het in München gevestigde bedrijf bestaat in zijn huidige vorm sinds 2004, maar zijn oorsprong gaat terug tot de jaren 1950, toen het begon met het onderzoeken en ontwikkelen van ultrazuiver silicium. Tegenwoordig heeft Siltronic bijna 4.500 werknemers in dienst, heeft het faciliteiten over de hele wereld en produceert het gemiddeld één wafer per seconde. De strategische focus ligt op de productie van wafers met een diameter van 300 millimeter, de grootte die ze geschikt maakt voor hoogwaardige toepassingen zoals grafische kaarten in computertechnologie.

Wafer Sheets from Siltronic

Wafers zijn ronde of rechthoekige platen van silicium die minder dan een millimeter dik zijn. Ze vormen de basis voor microchips.

Grootste investering in de geschiedenis van het bedrijf

De grootste en modernste productiefaciliteit voor deze producten tot nu toe wordt momenteel gebouwd in Singapore. Dit is de grootste investering in de geschiedenis van Siltronic. Ongeveer 600 nieuwe banen zullen worden gecreëerd om de productiecapaciteit uit te breiden om te voldoen aan de groeiende vraag naar halfgeleiderapparaten. De eerste steen werd gelegd in 2021 en de bouw is nu goed op weg.

Wafers worden gemaakt van blokken halfgeleidend materiaal, bekend als ingots, en ondergaan tal van bewerkingsstappen voordat ze klaar zijn. De machines van Siltronic zijn dienovereenkomstig uitgebreid, variërend van de zagerij tot de oppervlakteafwerking. Om de machines van stroom te voorzien, heeft het gebouw een uitgebreide elektrische infrastructuur die verschillende spanningen levert tot 66 kilovolt op tal van aansluitpunten. Het is de taak van Anton Waltl om de machines op deze punten aan te sluiten: de projectingenieur bij Siltronic Singapore en zijn team zorgen ervoor dat alle productieapparatuur de energie krijgt die ze nodig heeft om te werken.

Flexibele installatie op moeilijk bereikbare plaatsen

"Wij gebruiken verbindingskabels met verschillende aantallen geleiders, doorsneden en nominale spanningen om stroom te leveren aan de machines," zegt Waltl. "Echter, een uitdaging is vaak hetzelfde: de beperkte ruimte en moeilijk bereikbare aansluitgebieden waar we de kabels moeten leggen. Het is vooral belangrijk dat de kabels geschikt zijn voor nauwe buigstralen." "Anders bestaat het risico op beschadiging of zelfs kabelbreuk, wat kan leiden tot dure productiestilstand," legt Waltl uit.

Tijdens zijn tijd in Duitsland had de projectingenieur al goede ervaringen met HELUKABEL als partner voor elektrische verbindings technologie - dus het was voor de hand liggend om de specialist ook aan boord te brengen voor het nieuwe gebouw in Singapore. "HELUKABEL is hier vertegenwoordigd door een lokale dochteronderneming, dus het bedrijf kon ons de gewenste service en snelle responstijden bieden," zegt Waltl, zijn keuze toelichtend. "Vooral bij een project van deze omvang is het een aanzienlijk voordeel om een contactpersoon in de buurt te hebben die de lokale markt kent, de geldende voorschriften van binnen en van buiten kent en ook snel kan reageren op korte termijn vereisten".

Elektrische Infrastruktur bei Siltronic

Om de machines van stroom te voorzien, beschikt het gebouw over een uitgebreide elektrische infrastructuur.

Betrouwbare hoge productkwaliteit

Het was echter niet alleen de service die overtuigde, maar ook de producten: Met de PVC-besturings- en verbindingskabels van de HELUPOWER 1000 RV-K serie biedt HELUKABEL hoogwaardige stroomkabels voor apparaten en machines, die onder andere indruk maken met hun hoge flexibiliteit. Afhankelijk van de grootte hebben ze een minimale buigstraal van slechts vier keer de buitendiameter. "Lokale kabelfabrikanten hier in Singapore bieden dergelijke kabels niet in deze vorm aan," zegt Waltl. De HELUPOWER 1000 RV-K is vlamvertragend en bestand tegen UV-straling, wat zorgt voor langdurig betrouwbare werking van de machine. "We profiteren er ook van dat de kabels worden geproduceerd in overeenstemming met alle geldende voorschriften en van consistente hoge kwaliteit zijn. Dit creëert een veilige levering, wat voor ons een belangrijke factor is," benadrukt Waltl.

Gereduceerde montagetijden

HELUKABEL levert ook motorkabels uit het TOPFLEX-assortiment, enkele geleiders uit het NSGAFÖU-assortiment en vele andere producten voor de nieuwe Siltronic-fabriek. Anton Waltl en zijn team zijn ook te spreken over de manier waarop de kabels worden gelegd: "Dankzij hun gladde oppervlak zijn de kabels gemakkelijk te hanteren en te trekken. Dit bespaart ons veel tijd tijdens de installatie. Dit is ook een belangrijk aspect voor de verantwoordelijken bij Siltronic, omdat de machines vaak snel in bedrijf moeten worden genomen. De halfgeleiderspecialist blijft vertrouwen op HELUKABEL voor verdere uitbreidingsfasen van de productiesite. Waltl is volledig bevestigd in zijn keuze: "We zijn zeer tevreden over de samenwerking en kijken ernaar uit om dit project samen tot een succesvol einde te brengen".

Je kunt dit en vele andere spannende artikelen ook vinden in het huidige nummer #15 van ons klantenmagazine POWER.  Lees 'm nu!