Ethernet, de onbetwiste dominante communicatiestandaard

Ethernet, de onbetwiste dominante communicatiestandaard Door: HARTING

Ethernet dringt in steeds meer gebieden van ons leven door en zal in de toekomst tot in de verste uithoeken van een onderneming doordringen. Deze weg leidt van het naast elkaar bestaan van Ethernet en bussystemen voor data- en sensortechnologie naar een geïntegreerd systeem dat zich uitstrekt van de Cloud tot in de verste uithoeken van de industriële productie. Naast gestandaardiseerde protocollen omvat dit ook de passende infrastructuur, die kleiner moet worden in antwoord op steeds kleinere apparaten en sensor/actuatorsystemen. De eisen aan de zenuwbanen en synapsen van de industrie van morgen zijn duidelijk: zowel apparaatinterfaces als systeemkabels moeten kleiner, krachtiger en tegelijkertijd robuuster worden.

DE SITUATIE TOT NU TOE?

Tot nu toe was de RJ45-connector de belichaming van de Ethernet-interface in de IP20-omgeving. De RJ45 is ongetwijfeld de meest gebruikte connector ter wereld, alomtegenwoordig en dus geliefd bij de gebruikers. Gezien het gebrek aan robuustheid, die de vorm kan aannemen van een gebroken vergrendelingshendel of incidentele contactproblemen, hebben veel gebruikers echter meer een haat-liefdeverhouding met de RJ45. Met het oog op steeds kleinere apparaten, zoals platte mobiele apparaten, beeldschermen, kleine automatiseringsapparaten en sensoren, beperkt de RJ45 de mogelijkheden tot miniaturisatie. Bijgevolg staat een kleinere en robuustere connector op het verlanglijstje van veel gebruikers en ontwikkelaars, die ook Cat.6A-prestaties kan bieden voor 1/10Gbit/s Ethernet op besturingsniveau.

HOE VERDER?

Met de HARTING ix Industrial® presenteert HARTING een geïntegreerd systeem dat aan al deze eisen voldoet. Dankzij de 70% kleinere aansluitingen in vergelijking met RJ45 kunnen fabrikanten de ix Industrial® in veel kleinere apparaten inbouwen, die dan gemakkelijker aan de eisen van miniaturisering kunnen voldoen. Voor apparaatintegratie is een kleine maar robuuste stekker met vijf THR-schildcontacten beschikbaar voor maximale stabiliteit op de printplaat. Er zijn geen grote veranderingen in ontwerp en assemblage vereist van de kant van de apparaatfabrikant. De bus met zijn vijf afschermcontacten kan samen met alle andere printplaatcomponenten in een reflow-soldeeroven worden gesoldeerd. Op de printplaat moet alleen rekening worden gehouden met de gaten voor doorgaande montage. Op deze manier kan het nieuwe ix Industrial® systeem zonder grote aanpassingen aan de bestaande infrastructuur worden toegevoegd. HARTING heeft de volgende evolutionaire stap HARTING ix Industrial® voorzien van alles wat zijn voorganger mist. Met betrekking tot de bedrading van apparaten kunnen gebruikers gebruik maken van flexibele dunne systeemkabels met een kleine buigradius, die aan beide zijden met de ix kunnen worden geassembleerd of met de ix en de RJ45-connector aan de tegenoverliggende zijden kunnen worden gecombineerd. Dit maakt een geleidelijke aanpassing van afzonderlijke elementen in het besturingsniveau mogelijk zonder dat alle systemen direct opnieuw moeten worden aangeschaft. Een perfect functionerend systeem bestaande uit een contactdoos en connector garandeert een betrouwbare procesoplossing uit één hand.

KLEINER - EN TOCH NOG ROBUUSTER

De ix-connectoren hebben een stabiele vergrendeling via twee metalen haken, waardoor ze een volledig veilige en trillingsvrije verbinding van de kabel met de printplaat garanderen gedurende ten minste 5.000 paringscycli.

Bijgevolg biedt HARTING een universeel geminiaturiseerd bekabelingssysteem voor Ethernet in de automatiseringsschakelkast en voor toepassingen in de transportsector. Grootte, robuustheid en Cat. 6A prestaties in combinatie met de optie van Power-over-Ethernet (PoE) zijn allemaal voorbeelden van succesvolle miniaturisatie. Hierdoor heeft de HARTING ix Industrial® het potentieel om de toekomstige IP20-standaardconnector te worden voor end-to-end Ethernet, van de Cloud tot het meest compacte veldapparaat. 

Industrie 4.0 als uitdrukking van het internet der dingen heeft vooral één ding nodig: een Ethernet-verbinding met elke Industrie 4.0-component. De internationale standaardisatie van nieuwe krachtige componenten en infrastructuren is een essentiële voorwaarde voor marktsucces en biedt zekerheid bij de planning.

De Japanse partner HIROSE Electric biedt geminiaturiseerde verbindingsoplossingen voor kleine draagbare apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en camera's. HIROSE Electric heeft daarmee bijgedragen aan de miniaturisering van en snelle overdracht door elektronische apparaten. Het resultaat van deze samenwerking is de ontwikkeling van een nieuwe geminiaturiseerde en robuuste Ethernet-interface voor hoge datasnelheden. De ix Industrial®! afmetingen, robuustheid en Cat. 6A-prestaties in combinatie met de mogelijkheid van Power-over-Ethernet (PoE) zijn voorbeelden van succesvolle miniaturisatie, en er wordt naar meer van hetzelfde gestreefd. Ze geven de HARTING ix Industrial® het potentieel om de grote erfenis van de RJ45 over te nemen. Een nieuwe standaard voor Industrie 4.0 en IoT-toepassingen.