Groene waterstof betaalbaar voor iedereen

Waterstofpaneel gepresenteerd tijdens de WoTS 2022

In de media en politiek wordt veel gesproken over de rol van waterstof in de energietransitie. Maar wat is er nu al concreet mogelijk? En met welke specificaties moet je rekeninghouden bij de productie en toepassing van waterstof?

Op het Waterstofplein in hal 8 van World of Automation krijgt de bezoeker een kijkje in de technische keuken van groene waterstof. Eén van de innovaties die hier te zien is, is het Waterstofpaneel van Comate, KU Leuven en de Provincie Vlaams-Brabant. Een paneel dat enkel zonlicht en lucht (waterdamp) nodig heeft om groene waterstof te produceren. Lees meer over deze innovatie op de website en schrijf je vandaag nog in als bezoeker van de WoTS 2022!


Waterstof wordt al jaren uitgeroepen als de oplossing voor de toekomst, maar was vooralsnog te duur. Tot enige tijd geleden werd groene waterstof enkel opgewekt via groene stroom. Dit zijn echter dure installaties en zijn eerder interessant bij grote vermogens, zoals windmolenparken. Hier komt verandering in door de samenwerking tussen Comate, de KU Leuven en de Provincie: De ontwikkeling van een betaalbaar waterstofpaneel dat enkel zonlicht en lucht (waterdamp) nodig heeft om groene H2 te produceren.

De revolutionaire technologie waarbij waterdamp rechtstreeks wordt omgezet in waterstof, ontwikkeld door de onderzoekers van KU Leuven, is uniek in de wereld, maar momenteel nog niet klaar voor opschaling. Voor de vertaling van het prototype naar een succesvol geïndustrialiseerd product, rekent de KU Leuven op de technische en design expertise van Comate. Het ingenieursbedrijf heeft een trackrecord in het ontwikkelen van hoogwaardige technische producten en vertaalt ideeën naar een succes in de markt.

Met deze panelen kunnen particulieren in de toekomst zelf waterstof opwekken waarmee ze hun huis kunnen verwarmen en van elektriciteit voorzien. Het kan opgeslagen worden en kan gebruikt worden voor het opladen van elektrische wagens. Ook biedt dit mogelijkheden voor bedrijven. Zo zouden transportbedrijven hun vloot op zelfopgewekte H2 kunnen laten rijden. In compactheid en gebruik wordt het paneel gelijkaardig aan de vertrouwde zonnepanelen. De sturing zal het rendement optimaliseren en de nodige metingen uitvoeren.

Het project kreeg een innovatiesubsidie toegekend van provincie Vlaams-Brabant. “Het is een vernieuwend project met een uitgesproken marktpotentieel, gebaseerd op een samenwerking van bedrijven, kennisinstellingen en andere actoren”, aldus Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. Waterstofpanelen zijn een unieke technologie, die totaal nieuwe economische en maatschappelijke mogelijkheden biedt.

De waterstofpanelen zullen voorgesteld worden aan het grote publiek tijdens de WoTS 2022 op het Waterstofplein in hal 8, World of Automation.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)