Innovatie en veiligheid rode draad D&E 2022

Innovatie en veiligheid rode draad D&E 2022 Door: FHI federatie van technologiebranches

Innovatie en veiligheid stonden centraal tijdens het Design Automation en Embedded Systems event op 17 mei in Evoluon Eindhoven. D&E-specialisten uit het hele land bezochten de lichtstad om hun kennis bij te spijkeren en te netwerken met vakgenoten. En het bleef niet bij theorie: in de hal konden bezoekers live de laatste snufjes op D&E-gebied bekijken en soms uitproberen in de stands van de exposanten.

Bezoekers reageerden enthousiast op het gevarieerde lezingenprogramma en de vooruitstrevende stands. Plenaire spreker Peer Kalk, Chief Electronics bij Hydromotion, trapte de dag af met een presentatie over de Hydromotion. Deze vliegende boot op basis van waterstof is een Nederlandse uitvinding die internationaal de aandacht trekt. Kalk liet zijn toehoorders meekijken naar de elektronica onder de motorkap van de innovatieve boot die de potentie heeft om de maritieme wereld op zijn kop te zetten.

Innovatie: van printplaten tot VHDL
Ook andere sprekers schuwden complexe technische onderwerpen niet. Würth Elektronik legde uit hoe belangrijk het is om de juiste antenne te selecteren tijdens het ontwerpproces van een IoT-device,  terwijl concullega TOP Electronics specifiek keek naar de specificaties en uitdagingen van de antenne. Soms kan er geen vaste stroomtoevoer naar een IoT-apparaat. In dat geval biedt een lithiumbatterij uitkomst. Elincom electronics vertelde hier meer over en ging met name in op de selectie van de juiste batterijen.

De presentaties van AQC en Eurocircuits zoomden in op het ontwerp van een printplaat. Eurocircuits lichtte het belang van een goede lay out toe en AQC vertelde over LMPA (low melting point alloys) die ingezet worden om componenten op de PCB’s te bevestigen. Tot slot twee lezingen over een veelbesproken onderwerp binnen de elektronica-industrie: FPGA. CoreVision gaf een helder overzicht van de meerwaarde van FPGA’s in applicaties, terwijl Alten uitlegde hoe je VHDL-programmeertaal zo effectief mogelijk kan controleren.

Veiligheidsrisico’s vaak onderschat
Ook de veiligheid van embedded systems in soft-en hardware was een belangrijk thema tijdens het event. Zowel de voordelen als de valkuilen van IoT-toepassingen kwamen tijdens de lezingen aan bod, steeds met een andere invalshoek. Plenaire spreker Ronald Heil van KPMG wist zijn publiek wakker te schudden tijdens zijn presentatie over de veiligheid van operational technology. Recente voorbeelden van hackaanvallen op de industrie, maakten opnieuw duidelijk dat cybersecurity prioriteit moet hebben voor elke onderneming die met embedded systems werkt.   

Replays bekijken
Was u niet in de gelegenheid om langs te komen, maar is uw nieuwsgierigheid gewekt? De replays van alle presentaties zijn beschikbaar via deze link.

Het D&E event 2022 was inspirerende dag. Wij hopen u volgend jaar opnieuw te ontmoeten

Tot ziens tijdens D&E 2023!