Kort economisch coronanieuws van 14 april

Kort economisch coronanieuws van 14 april Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De wereldeconomie komt door de ‘Great Lockdown’ terecht in de zwaarste crisis sinds de jaren dertig. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds in haar halfjaarlijkse prognose. De krimp in de eurozone kan in de voorlopige cijfers uitkomen op 7,5 procent. Lees meer bij het IMF.
  • Mkb-bedrijven actief in de metaalsector maken zich zorgen over hun orderpositie, meldt de Koninklijke Metaalunie op basis van een peiling. Ongeveer 57 procent van de ondervraagde bedrijven ziet een afnemende orderpositie. Ook over de liquiditeitspositie zijn veel zorgen. Veel ondernemingen vrezen dat de grootste klappen na de zomer zullen vallen. Lees hier de verdere bevindingen.
  • De Kamer van Koophandel heeft de Bedrijvendynamiek voor het eerste kwartaal van dit jaar vrijgegeven. Deze publicatie geeft inzicht in het aantal bedrijven in Nederland per 1 april 2020 en de ontwikkeling van het aantal starters, stoppers en faillietverklaringen in het eerste kwartaal. Lees hier de Bedrijvendynamiek 2020, 1e kwartaal.
  • Banken zijn te traag met het verlenen van overbruggingskredieten aan mkb-bedrijven. Dat zegt MKB-Nederland in De Telegraaf. Het gaat daarbij om de verruiming van de Borgstelling midden- en kleinbedrijf (BKMB-regeling). De Nederlandse Vereniging van Banken zegt dat banken de kredietverlening aan het organiseren zijn. Lees hier het artikel.
  • Europese politici, bedrijven, onderzoekers en non-gouvernementele organisaties wil dat de EU het herstelpakket dat na de coronacrisis moet gaan functioneren, wordt opgebouwd rondom de Europese Green Deal. In totaal 180 leden is de politieke wil daarvoor aanwezig, zo stellen zij in een verklaring. De EU gaat volgende week praten over een pakket van meer dan 500 miljoen euro. Lees hier het artikel van persbureau Reuters.
  • Wilt u inzicht krijgen in de economische ontwikkelingen binnen uw branche? Doe mee met de Economische Barometer van FHI.