Kort economisch coronanieuws van 18 september

Kort economisch coronanieuws van 18 september Door: FHI
  • In samenwerking met de GGD Amsterdam zal TNO bij de Amsterdamse RAI binnenkort een proef-teststraat voor een nieuw ontwikkelde coronasneltest openen. Deze is de helft goedkoper en levert binnen een uur een uitslag. De sneltest wordt mede ontwikkeld door het RIVM, fijnchemieconcern DSM en de academische ziekenhuizen in Leiden en Groningen, schrijft RTL Nieuws.
  • In het tweede kwartaal van dit jaar verloren met name receptionistes, horecapersoneel en medewerkers in de logistiek hun baan. In totaal moesten 340.000 mensen op zoek naar nieuw werk, tegenover 208.000 mensen die juist een baan wisten te vinden. Volgens het CBS gaat het met een vermindering van 132.000 banen om een recordafname.
  • Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf maandag 21 september met voorrang laten testen, zo heeft de Rijksoverheid bekengemaakt. De tests moeten in de ochtend plaatsvinden, zodat zij nog dezelfde dag de uitslag kunnen krijgen. Als de laboratoriumcapaciteit weer op niveau is zal de prioriteit voor deze groep verdwijnen.
  • Werknemers zijn meer uren gaan werken, zowel mensen die thuiswerken als personeel dat op locatie aan de slag is. Het aantal gevallen van overspannenheid neemt niet toe, zegt TNO op basis van een enquête onder ruim tienduizend mensen.
  • De Algemene Rekenkamer heeft een dashboard online gezet met een overzicht van alle steunmaatregelen en de bijbehorende kosten. Op het dashboard is onder andere te zien welk ministerie hoeveel geld heeft geïnvesteerd in welke noodmaatregel en welke partijen die steun hebben ontvangen.