Kort economisch coronanieuws van 9 december

Kort economisch coronanieuws van 9 december Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt woensdag 6589 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 421 minder dan dinsdag. Er zijn 194 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een vermindering van 12 ten opzichte van een dag eerder.
  • Het kabinet zal 3,7 miljard euro extra reserveren voor het uitbreiden van de steunpakketten voor bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Diverse steunpakketten worden verlengd of uitgebreid, schrijft NRC.
  • In reactie op de aanvullende steun vanuit de overheid zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en ONL dat de nieuwe pakketten aanmerkelijk beter zijn dan wat er aanvankelijk op tafel lag. Wel vinden de organisaties dat er onvoldoende perspectief wordt gegeven voor bedrijven die het moeilijk hebben, meldt NU.nl.
  • Vanaf 21 december kunnen bedrijven sneltests bestellen bij de overheid. In een Kamerbrief zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat ondernemingen daarvoor terecht bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Om zogeheten antigeentests te ontvangen, moeten bedrijven wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
  • Van de 1,9 miljoen werknemers met flexibele arbeidscontracten heeft een vijfde geen vermogen of een werkende partner om op terug te vallen bij inkomensverlies. Daarvoor waarschuwt de Rekenkamer. Juist deze groep krijgt vaker te maken met werkloosheid.