Kort economisch nieuws van 16 juni 2021

Kort economisch nieuws van 16 juni 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches

 

  • Het RIVM meldt woensdag 1040 nieuwe coronabesmettingen, 18 minder dan dinsdag. Gemiddeld blijft het aantal besmettingen sterk dalen.
  • Vanaf volgende week zaterdag verdwijnt de mondkapjesplicht en vervalt ook het advies om thuis te werken, op voorwaarde dat er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Dat meldt de NOS.
  • Inwoners van België kunnen sinds woensdag de Europese coronareispas aanvragen, meldt de VRT. Ze moeten negatief zijn getest, gevaccineerd zijn tegen het virus of al een besmetting achter de rug hebben. Een aantal EU-landen accepteren de pas al, in Nederland moet deze vanaf 1 juli verkrijgbaar zijn.
  • Nederland moet volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn economie verder digitaliseren om toekomstige economische groei veilig te stellen. Ook de woningmarkt moet vergaand hervormd worden, stellen de OESO-onderzoekers.
  • Voor een groot aantal kantoorgebouwen dreigt mogelijke sluiting in januari 2023 omdat zij niet voldoen aan het energielabel C of dat zij zelfs nog geen label hebben. Daarvoor waarschuwt vastgoedadviesbureau Colliers. Hengelo komt het slechtst uit de bus, terwijl Utrecht de meeste duurzame kantoorgebouwen heeft.
  • De uitstoot van broeikasgassen was in het eerste kwartaal van dit jaar 1,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Dat kwam vooral door een hoger gasverbruik voor verwarming en elektriciteitsproductie. De emissies van mobiliteit daalde juist met 10 procent, zegt het CBS.