Omgevingssimulatie met modern koelsysteem

Weiss Technik bouwt zijn testkamers om naar een nieuwe koeltechnologie. Achtergrond: De F-gassenverordening van de EU heeft sinds 2020 beperkingen opgelegd aan het gebruik van talrijke koudemiddelen. In 2017 verving het in Reiskirchen gevestigde bedrijf het nu verboden koudemiddel R404 door R449A in zijn omgevingssimulatiesystemen. Het is nu mogelijk om CO2 als koelmedium te gebruiken, wat voordelen heeft voor de productiviteit en efficiëntie.
Het koudemiddel R449A biedt gemengde prestaties: het grootste nadeel is het gebrek aan koelcapaciteit onder de -30 graden Celsius. Testen bij -40 graden Celsius of met hoge warmtecompensatie-eisen zijn vaak niet mogelijk. Hieronder valt ook het temperen van grote en zware proefstukken. Ter vervanging gebruiken laboratoria geavanceerde koelcascades van -70 graden Celsius met behulp van het door Weiss Technik ontwikkelde koelmiddel R469A.

Veilig, voordelig en normconform testen met CO2

Er zijn nu hogedrukbestendige componenten beschikbaar die de werking van koelmachines in temperatuur- en klimaattestkamers met CO2 als koelmiddel mogelijk maken. Weiss Technik heeft al gestandaardiseerde koelcircuits in verschillende testkamers geïnstalleerd en grondig getest, inclusief rigoureuze temperatuurveranderingen.
Het resultaat: met CO2 uitgeruste apparaten voldoen gemakkelijk aan testnormen zoals IEC 60068-2-14 Nb voor thermische schoktests of ISO 16750-4 voor elektrische en elektronische voertuigapparatuur. In de testruimte worden temperaturen tot -50 graden Celsius betrouwbaar bereikt. Op de aangegeven testpunten bij -40 graden Celsius is er ook aanzienlijk meer beschikbare capaciteit vergeleken met het gebruik van R449A-koelmiddel. Tegelijkertijd zorgt het gebruik van CO2 in de testkamers ervoor dat kleinere, goedkopere componenten kunnen worden gebruikt en dat de apparatuur stiller en energiezuiniger is dan voorheen.

Nieuwe koeltechnologie met dezelfde kwaliteit en prestaties

Weiss Technik geeft de gerealiseerde kostenbesparingen ten opzichte van cascades van -70 graden Celsius door aan haar klanten. Ook de reorganisatie van het productassortiment die oorspronkelijk voor de komende jaren gepland was, zal versneld worden.
Nog een voordeel: de EU F-gassenverordening is niet van toepassing op deze apparatuur, dus er zijn geen vereisten voor documentatie en lekdetectie. De nieuwe componenten kunnen de hogere drukken aan die gepaard gaan met CO2, en Weiss Technik garandeert dezelfde levensduur als eerdere units. De bedrijfsomstandigheden, inclusief koelvloeistof en kamertemperatuur, blijven ook ongewijzigd. De CE-markering, inclusief de al tientallen jaren bestaande Richtlijn Drukapparatuur 2014/68/EU en DIN EN 378, blijft ook geldig als regelgeving voor de installatievoorwaarden van koelsystemen.
Apparaten van Weiss Technik die zijn uitgerust met CO2 bereiken op hetzelfde moment betrouwbaar temperaturen (T) tot -50 graden Celsius (t), terwijl er aanzienlijk meer vermogen beschikbaar is.
Apparaten van Weiss Technik die zijn uitgerust met CO2 bereiken op hetzelfde moment betrouwbaar
temperaturen (T) tot -50 graden Celsius (t), terwijl er aanzienlijk meer vermogen beschikbaar is.

 

 

Bron: Weiss Technik GmbH

en_GBEnglish (UK)