Mkb-ondernemers houden vertrouwen vast

Mkb-ondernemers houden vertrouwen vast Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het Nederlandse mkb heeft harde klappen moeten incasseren als gevolg van de coronacrisis. Toch ziet een meerderheid van de ondernemers licht aan het einde van de tunnel.

Dat blijkt uit de resultaten van online onderzoek door MKB Servicedesk en Motivaction onder ruim zeshonderd zzp'ers en mkb-ondernemers. Uit de resultaten van de zogeheten MKB coronamonitor blijkt dat meer dan 20 procent van de ondervraagden als gevolg van de 'intelligente lockdown' zijn activiteiten heeft moeten neerleggen. Toch denkt twee derde van de ondernemers dat zij de coronacrisis zullen overleven, terwijl 15 procent voor zijn voortbestaan vreest.

Circa de helft van de ondervraagden denkt dat de overheidsmaatregelen onvoldoende zullen zijn, terwijl 40 procent denkt dat de maatregelen wel zullen helpen. Onder de mkb'ers zegt een meerderheid over voldoende buffers te beschikken, maar opnieuw 40 procent verwacht dat de eigen buffers onvoldoende zullen zijn.

Tot nu toe heeft een derde van de mkb-ondernemers bij de overheid inkomenssteun aangevraagd. Een kwart is uitgeweken naar arbeidstijdverkorting. Maar er worden ook andere noodmaatregelen getroffen. Zo heeft 66 procent alle niet-noodzakelijke uitgaven stopgezet en 44 procent heeft investeringen on hold gezet. Ook wordt er strakker financieel gepland.

Lees meer bij MKB Servicedesk.

Wilt u meer inzicht krijgen in ontwikkelingen binnen uw branche? Doe mee met de Economische Barometer.