Mogelijke gevaren bij het niet- of te weinig testen en meten van accu’s en batterijen

Mogelijke gevaren bij het niet- of te weinig testen en meten van accu’s en batterijen Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Er zijn meerdere incidenten geweest met batterijen en accu’s in mobiele telefoons en elektrische voertuigen, een bekend voorbeeld hiervan is het probleem met de oververhitte en ontplofte accu van de Samsung Galaxy Note 7. De drie grootste gevaren voor een batterij of accu zijn oververhitting, overbelasting / verkeerd laden en mechanische schade. Op het Energy Storage event is het testen en meten van accu’s en batterijen een belangrijk thema. In de track Test & Meet informeren sprekers van exposanten TT&MS, Keysight Technologies, Weiss Technik Nederland, Batenburg Mechatronica en E-laad (namens C.N. Rood) u over de diverse test- en meetmethodes.

Alleen al een li-ion batterij kent 40 verschillende testspecificaties. André Handgraaf van TT&MS gaat in zijn presentatie in op de verschillende soorten testmethodes en apparatuur bij Li-ion batterijen en Wesley Witteveen van Weiss Technik gaat in zijn presentatie naast de testoplossingen- en apparatuur voor deze Li-ion batterijen ook in op klimaatsimulatietesten. Roy Hali van Batenburg Mechatronica neemt u mee in de voor- en nadelen van het testen van Li-ion batterijen door middel van de laag frequente AC-IR methode of via de DC-IR methode.

Nawfal Al-Zubaidi R-Smith van Keysight Technologies presenteert de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het meten van de huidige staat van batterijcellen en -modules door middel van geavanceerde impedantiespectroscopie met micro-Ohm-resolutie.

Thijs van Wijk van ElaadNL gaat in op de ervaringen met omvormers in voertuigen en DC laders en het uitgevoerde onderzoek over de invloed van supraharmonischen op het net en aangesloten apparaten.

Spreken deze lezingen u aan? Meld u dan hier aan voor een gratis bezoek aan het event. Het volledige lezingenprogramma kunt u hier inzien.