Multi-sensor moet gebouwaansturing verbeteren

Multi-sensor moet gebouwaansturing verbeteren Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

IoT-ontwikkelaar Evalan werkt samen met bouwer BAM Bouw en Techniek aan een nieuwe sensor die tal van omgevingsparameters meet. De sensor is gekoppeld aan het Modular Room Interaction System (MORIS) van BAM en moet de duurzaamheid en comfort van het binnenklimaat van gebouwen verbeteren.

De zogeheten multi-sensor waar Evalan aan werkt, meet omgevingsparameters als temperatuur, vluchtige organische gassen, CO2, lichtintensiteit, geluidsintensiteit en de aanwezigheid van mensen. Deze data wordt via een MOD-bus en DALI doorgestuurd naar het gebouwbeheersysteem. Op basis van de data kan de verwarming en de ventilatie worden bepaald.

De sensoren bieden ook bluetooth-connectiviteit, waardoor gebruikers via hun mobiel de temperatuur en verlichting in een ruimte kunnen instellen. Volgens Evalan kunnen gebruikers bijvoorbeeld ook op een eenvoudige manier een ruimte instellen voor het geven van een presentatie: met één druk op de knop dimt de verlichting, gaan AV-apparaten aan en zakt de zonwering.

Evalan wil in oktober de eerste prototypes aan BAM leveren.

Lees meer bij Evalan.