Nieuw seminar over circulair ontwikkelen en ondernemen
Als het aan het kabinet ligt, is de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair. Een ambitieus plan dat de elektronicabranche onder tijdsdruk zet. FHI organiseert tijdens de vakbeurs WoTS voor het eerst een seminar over dit thema waarbij de praktijk centraal staat. Bezoekers krijgen handvatten aangereikt die ze direct kunnen toepassen in hun eigen bedrijf of onderneming. Het seminar is op 27 september in Jaarbeurs Utrecht.
Vijf specialisten vertellen hoe ze hun bedrijfsactiviteiten stapsgewijs hebben ‘vergroend’. Bart-Jan Freriks, directeur van Interflow, opent de bijeenkomst met een presentatie over de circulaire cleanroom: een werkomgeving die is ontworpen om vervuiling zo veel mogelijk buiten te sluiten. Cleanrooms worden ingezet bij de ontwikkeling van producten die gevoelig zijn voor omgevingsfactoren, zoals de halfgeleiderindustrie. Freriks deelt de ervaringen en uitdagingen waar zijn bedrijf tegenaan liep bij de realisatie van een duurzame cleanroom en hoe deze obstakels zijn overwonnen.
Duuzaamheid begint al in het ontwerpproces
Vervolgens neemt Jeroen op ten Berg van GBO het woord over het belang van circulariteit in het ontwerpproces. Ten Bergt legt uit hoe GBO dit heeft toegepast bij het ontwerp van de Garage Plug, een innovatieve stekker met aanpasbare connectoren en een ergonomisch en duurzaam ontwerp. Door circulariteit al tijdens de ontwerpfase centraal te stellen, bespaarde het bedrijf tijd en kosten tijdens de productie-en testfase van het product. De ontwikkeling van de Garage Plug maakt duidelijk dat een slim ontwerp niet alleen bijdraagt aan de circulaire economie, maar ook aan een beter product.
Wij zijn tegen recyclen! Verleng de levensduur van elektronica door toepassing van circulariteit in productontwikkeling en assemblage
Dat Frank Clermonts (AME) en Hendri Kortman (Variass) een unieke visie hebben op circulariteit blijkt uit de titel van hun lezing: “Wij zijn tegen recyclen!” De heren pleiten voor het verlengen van de levensduur van elektronica als hét alternatief voor recycling. Door circulariteit toe te passen tijdens de ontwikkelingsfase en assemblage van het product, kan elektronica langer worden gebruikt. Gerichte vervanging van componenten vermindert de afvalstroom waardoor recyclen niet nodig is, aldus Clermonts en Kortman.
Carbonfootprint verlagen, hoe dan?!
Wil jij graag met jouw bedrijf of organisatie de impact op het milieu minimaliseren en de ecologische voetafdruk verkleinen? Dan zal de lezing van Caspar Botter van JC Electronics je zeker aanspreken. Botter presenteert een model waarmee bedrijven exact kunnen berekenen hoeveel grondstoffen en CO2 ze besparen als ze overschakelen naar het gebruik van refurbished industriële elektronica. Zijn lezing biedt concrete tips en strategieën die gestoeld zijn op ervaringen van grote fabrikanten.
Samen Meten: Beursgadget ‘De omgevingsmonitor’ in perspectief van Techniek, Duurzaamheid en Burgerparticipatie
We eindigen het seminar met een uniek kijkje achter de technische schermen van de beursgadget onder leiding van Andries Lohmeijer van KITT Engineering. Lohmeijer is een van de bedenkers van de gadget. Hij vertelt tijdens zijn lezing over het concept achter de Omgevingsmonitor, de techniek en de rol van duurzaamheid en burgerparticipatie. Om duurzame oplossingen te ontwikkelen die breed door de samenleving worden gedragen, is samenwerking tussen de verschillende stakeholders essentieel. Op de beurs kunnen bezoekers de gadgetonderdelen daarom zelf verzamelen bij de deelnemende exposanten, zodat ze met eigen ogen zien hoe de gadget er onder de behuizing uitziet. In de geest van circulariteit is hacken en hergebruik toegestaan, maar we hopen natuurlijk dat gebruikers nog lang plezier zullen hebben van hun gadget.
Inschrijven seminar
Het seminar belooft een mooie balans tussen inhoudelijke verdieping en aansprekende praktijkvoorbeelden. Deelname is kosteloos voor bezoekers van WoTS 2024.