27 september 2024, 10:00 – 12:45

LOCATIE: Faraday Seminarzaal in World of Electronics (hal 9)

Mede door de materialen- en grondstoffen schaarste van dit moment is circulair design relevanter dan ooit. Design for circularity draagt bij aan het verlengen van de levenscyclus van producten zodat die minder snel vervangen hoeven te worden. Een ander belangrijk aspect is het hergebruik en de (mogelijke) omvorming van de grondstoffen, wanneer het product aan het eind van zijn levensduur is.

Bij een productontwerp/productie is het belangrijk om gebruik te maken van duurzame materialen/grondstoffen. Hoe wij, als elektronicabranche, kunnen bijdragen aan de circulaire economie is het onderwerp van dit seminar.

Registeer je bezoek

Programma

Tijd Onderwerp
10:00 – 10:25 Een Circulaire Cleanroom? Het bestaat! Bart-Jan Freriks, directeur van Interflow
10:30 – 10:55 Het duurzame ontwerpproces van de Garage Plug® Jeroen op ten Berg, director/partner van GBO
11:00 – 11:15 Pauze
11:15 – 11:40 Wij zijn tegen recyclen! “Verleng de levensduur van elektronica door toepassing van circulariteit in productontwikkeling en assemblage” Frank Clermonts, Technology director | co-founder AME en Hendri Kortman, Innovation Manager Variass
11:45 – 12:10 Carbonfootprint verlagen, hoe dan?! Caspar Botter, Chief Commercial Officer bij JC-Electronics
12:15 – 12:40 “Samen Meten”, beursgadget, ‘de omgevingsmonitor’ in perspectief van Techniek, Duurzaamheid en Burgerparticipatie Andries Lohmeijer, creatief technisch directeur bij KITT Engineering

Een Circulaire Cleanroom? Het bestaat!

Duurzaamheid gaat allang niet meer alleen over energie en CO2. Het draait om People en Planet. Hoe kunnen we onze beslissingen van nu beter afstemmen op de toekomst? Een toekomst waarin grondstoffen schaars kunnen zijn? Circulariteit is hierop een van de antwoorden!

Interflow is de eerste ontwerper, producent en bouwer van een door RVO erkende circulaire cleanroom of operatiekamer. Het robuuste en modulaire CleanWall® concept van Interflow, vergelijkbaar met legoblokjes, speelt hierbij een cruciale rol. Dankzij dit concept kun je een formele terugnamegarantie krijgen van de cleanroom-bouwer.

Aan het einde van de gebruiksperiode neemt de bouwer een groot deel van de componenten terug en garandeert een tweede leven voor deze onderdelen. Samen met leveranciers kan de cleanroom-bouwer de CO2-footprint van de hele keten naar nul brengen. Daarnaast is er nog veel meer te bereiken met een all-electric cleanroom, emissievrije productie en elektrisch transport.

We dagen je uit om mee te denken over de mogelijkheden en wensen. Laten we in discussie gaan over de kansen die we samen misschien nog laten liggen!

Bart-Jan Freriks, directeur van Interflow

Het duurzame ontwerpproces van de Garage Plug®

De Garage Plug® van onze opdrachtgever Total Safety Solutions uit Oisterwijk is onze baanbrekende innovatie voor de veiligheid van EV-onderhoud, het immobiliseren van voertuigen tijdens onderhoud, het garanderen van de veiligheid van de gebruiker en het voorkomen van noodsituaties. De stekker voldoet aan de normen voor EV-stekkers, heeft een ergonomisch en duurzaam ontwerp en is voorzien van aanpasbare connectoren. Jeroen op ten Berg van GBO geeft een presentatie over het ontwerpproces waarbij sustainable een belangrijk aandachtspunt is.

Jeroen op ten Berg, director/partner van GBO

Wij zijn tegen recyclen!

 “Verleng de levensduur van elektronica door toepassing van circulariteit in productontwikkeling en assemblage”

Ontdek de methoden van AME en Variass om de levensduur van elektronische producten te verlengen en de milieubelasting te verminderen. AME neemt ons mee in de ontwerp aanpak om relevante data te verzamelen data onder verschillende gebruikscondities. Dit leidt tot inzicht in de levensduur waarmee  gerichte vervanging van componenten mogelijk wordt gemaakt.

Variass zal een case delen waarbij dit refurbishingsproces centraal staat met als doel duurzaamheid door hergebruik. Neem deel aan dit seminar en leer hoe innovatieve technologieën bijdragen aan een duurzame toekomst voor elektronica.

Frank Clermonts, Technology director | co-founder AME en Hendri Kortman, Innovation Manager Variass

Carbonfootprint verlagen, hoe dan?!

Er wordt veel gesproken over zaken als CO2 verlagen en de circulaire economie. Als JC-Electronics weten wij dat praatjes geen gaatjes vullen. Wij hebben een wetenschappelijk onderbouwd en gevalideerd model dat exact berekend hoeveel grondstoffen en CO2 bespaard kunnen worden wanneer men overschakelt naar het gebruik van refurbished industriële elektronica.

Buiten dat bieden bij bedrijven de mogelijk om nog hele lange tijd obsolete industriële elektronica te gebruiken. Ook dit zorgt voor milieuwinst door dat de E-waste drastisch verminderd kan worden. Er zal dieper worden ingegaan op een aantal praktijkvoorbeelden van grote fabrikanten die deze stap al hebben genomen.

Caspar Botter, Chief Commercial Officer bij JC-Electronics

“Samen Meten”, beursgadget, ‘de omgevingsmonitor’ in perspectief van Techniek, Duurzaamheid en Burgerparticipatie

Het begon met de ambitie om “stikstof” te gaan meten en daarmee bij te dragen aan een beter inzicht in de stikstofdepositie in Nederland. De benodigde gevoeligheid voor een zinvolle NOx meting bleek niet haalbaar. In samenwerking met de deelnemende bedrijven en de “Community” is nu een monitor ontworpen die zelf zijn energie oogst, verschillende metingen verricht en deze verstuurd naar een “Open platform”. Op ludieke wijze laten we zien hoe het “Gadget” aansluit bij meerdere Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Andries Lohmeijer, creatief technisch directeur bij KITT Engineering

Uitgelichte bedrijven

Weidmüller
Over ons Of het nu gaat om de automobielindustrie, de elektriciteitsproductie of het watermanagement – bijna geen enkele van de huidige branches kan zonder elektronica en elektrische connectiviteit. In deze…
Makso Assemblage B.V.
Op zoek naar elektronica assemblage van hoge kwaliteit? Maak kennis met Makso, uw betrokken partner voor assemblage van printplaten. Van prototype, via grote(re) productseries, tot aan directe levering uit voorraad…

mediapartner

Partners

en_GBEnglish (UK)