Nieuwe aanpassingen NOW-regeling

Nieuwe aanpassingen NOW-regeling Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Donderdag maakte het kabinet bekend dat voor de derde keer aanpassingen worden doorgevoerd in de zogenaamde Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Dit om tegemoet te komen aan kritiek uit de samenleving en de oppositie in de Tweede Kamer.

De eerste wijziging is dat het voor ondernemingen die een onderdeel zijn van een grotere onderneming, of die zijn overgenomen, nu ook makkelijker wordt om gebruik te maken van de NOW-regeling. Deze nieuwe bepaling maakt het vooral makkelijker voor bedrijven die sinds 2019 in deze situatie zijn gekomen. Ook is de referentiemaand voor startende bedrijven gewijzigd. Een onderneming kan nu ook tot uiterlijk 1 februari 2020 gestart zijn om van de regeling gebruik te maken. Zo probeert het kabinet tegemoet te komen aan startende en overgenomen ondernemingen.

Daarnaast wordt de regeling ook zo aangepast dat de loonsom van maart tot en met mei kan worden gehanteerd bij de subsidievaststelling. Hierdoor worden ondernemingen die pas vanaf begin maart te maken hebben gekregen met omzetverlies ook geholpen. Tevens kan nu de zogenaamde dertiende maand/extra periode-salaris uit de berekening van de loonsom worden gehaald.

Naast de verlenging van het aanvraagtijdvak wordt deze ook langer opengesteld: tot en met 5 juni. Dit geldt voor de eerste tranche van de NOW-regeling. De komende dagen debatteert de Tweede Kamer verder over het noodpakket.

Voor alle informatie rondom het nieuwe noodpakket, zie vooral ons coronadossier.