Speciale indoor zonnecellen

Speciale indoor zonnecellen Door: Elincom Electronics B.V.

De Amorton familie van Panasonic heeft een speciaal programma voor indoor gebruik. Deze amorfe silicium (a-Si) thinfilm technologie zonnecellen zijn gevoelig voor hoofdzakelijk zichtbaar licht. Dit loopt ongeveer gelijk aan de gevoeligheidscurve van het menselijk oog. Binnenverlichting zoals led, fluorescentie lampen bevinden zich ook in dat gebied, terwijl binnenvallend (gefilterd) daglicht zich ook voor een groot deel daar bevind.

Ongefilterd zonlicht in de openlucht, heeft in het hoger spectrum nog veel energie, wat passend is voor de gevoeligheidscurve van kristallijne panelen (c-Si).

De Amroton a-Si cellen bieden 0,63V per cel met maximaal 17,0 ?A/cm2 wat overeenkomt met 7,3 ?W/cm2. Het standaard programma bestaat uit a-Si cellen opgedampt op een glassubstraat. Er zijn 19 uitvoeringen in 5 spanningsvarianten van 1,9-5,0Voc, met vermogens van 8,8?Wp tot 0,28mWp. De afmetingen variëren van 15x15x0,7mm tot 97x57x1.1mm.

Op klantspecificatie kan in plaats van het gangbare glassubstraat ook een flexibele kunststof als basis dienen om zo een buigbaar geheel te hebben en zelfs roestvaststaal wat onbreekbaar is.

De toepassing:

  • stand-alone voeding
  • als ondersteuning, in combinatie met primaire batterijen
  • om een batterij op te laden

Typische toepassingsgebieden zijn indoor IOT sensoren, voeden van handheld elektronica. De a-Si modules kunnen ook als lichtdetector worden ingezet omdat de gevoeligheid overeenkomt met het menselijk oog.