Terugblik D&E Event: innovatie en inspiratie op bomvolle beursvloer

Terugblik D&E Event: innovatie en inspiratie op bomvolle beursvloer Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op 20 maart 2024 verzamelde de crème de la crème van de D&E-industrie zich in het sfeervolle Congrescentrum 1931 in Den Bosch voor het jaarlijkse Design Automation & Embedded Systems event. Maar liefst 310 bezoekers vonden hun weg naar het event, waar alles draaide om het delen van kennis en het stimuleren van innovatie binnen de sector.

Met 28 stands op de beursvloer, 23 inhoudelijke lezingen en 16 live demonstraties verveelden de bezoekers en exposanten zich geen seconde. “Het is altijd leuk om te leren over nieuwe technologieën en daar is dit het ideale event voor,” vertelt Gevorg Melikdjanjan van Logic Technology. Publiekstrekkers waren de twee plenaire lezingen waarin de techniek achter spraakmakende innovaties werd ontrafeld voor en met de toehoorders.

Futuristische wereld
Cem Celikbas en Guus Backelandt van Delft Hyperloop openden de dag. Ze namen de toehoorders mee in de futuristische wereld van de hyperloop, een revolutionair transportsysteem dat is doorontwikkeld door studenten van de TU Delft. Door middel van elektromagnetische aandrijving belooft de hyperloop niet alleen een razendsnelle, maar ook een milieuvriendelijk alternatief te worden van de vervuilende korte-afstand-vlucht. De druk bezochte presentatie onderstreepte het grote belang van innovatieve elektronica voor de verduurzaming van de transportsector.   

Baanbrekend
De tweede plenaire lezing werd verzorgd door Robbert Heinecke van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. De IT-er annex uitvinder hield een betoog over de cruciale rol van technologie voor de verbetering van het brandweerwerk. Als manager van het Team Digitale Verkenning bij Brandweer Nederland kan Heinecke als geen ander vertellen over de mogelijkheden die technologie biedt om het werk van brandweerlieden effectiever en veiliger te maken. Zijn enthousiaste verhaal over de ontwikkeling van de blusrobot en andere baanbrekende toepassingen riep veel reacties op bij het publiek.

Gevarieerd programma
Naast de plenaire lezingen bood het event een gevarieerd programma met inhoudelijke presentaties en demonstraties van specialisten. Diverse populaire thema's binnen de wereld van embedded systems en design automation kwamen aan bod en aan het eind van elke lezing was er ruimte voor vragen. Deze interactie leidde bij veel lezingen tot prikkelende discussies tussen de presentators en het publiek.  

Een van de hoogtepunten, waren de demonstraties op de beursvloer. “Het interessante aan demo’s is dat je in de praktijk kan zien hoe een applicatie of module toegepast kan worden,” vertelt Rein Floris van Acal BFi. “Een live demonstratie spreekt altijd meer aan dan een statische oplossing die op tafel ligt.”

Goed gevoel
D&E 2024 bewees wederom dat de sector springlevend is. Met een schat aan nieuwe kennis, inspiratie en connecties verlieten de bezoekers het event en keken met een goed gevoel terug op een inspirerende dag.  

De PDF’s van alle lezingen zijn terug te vinden via het programma op de website.