Wat een positieve reacties aan het einde van het FHI HRM-Actualiteitenseminar op donderdag 4 november! Een uitdaging kunnen we het inmiddels niet meer noemen, maar het was nog wel weer omschakelen voor iedereen om elkaar toch weer online te ontmoeten. Gelukkig heeft iedereen, sprekers én deelnemers, zich weer achter het beeldscherm genesteld voor een goede portie updates over ontwikkelingen in de HR wereld.

Een lange dag, maar vooral ook inspirerend. Veel draaide uiteraard om de actuele thema’s van corona, het aantrekken én behouden van personeel zowel jong als oud, het nieuwe beoordelen en het nieuwe pensioenstelsel.

Arbeidsrecht

Partner van FHI Advies, Vestius Advocaten, trapte af met het concurrentiebeding, waarbij Michiel van Haelst het belang benadrukte van een correcte juridische formulering in de arbeidsovereenkomst. Zijn collega Sander Pieroelie pakte meteen door op juridisch relevante oplossingen voor de personeelsschaarste, zoals de versoepeling van het ontslagrecht rond de AOW, waardoor oudere werknemers langer door kunnen werken.

De ‘overige actualiteiten’ van Lise van den Heuvel leverde een aardig vragenvuur op vanuit deelnemers, want ja hoe ga je om met het al dan niet vaccineren tegen corona. Heel actueel en er volgden al snel meerdere dillema’s vanuit de deelnemers over medewerkers in de buitendienst, gevoel van veiligheid in teams waarborgen en wet- en regelgeving. De tip van Lise is om nu vooral te werken vanuit het instructierecht met voorschriften voor de te verrichten arbeid en eventuele ordemaatregelen.

Het nieuwe beoordelen

Na een korte pauze kwam Fré Boels van ISA Training in beeld met een heel interactieve sessie over Het Nieuwe Beoordelen. Zijn kernboodschap: kijk welke stappen je kunt maken om continu gedurende het gehele jaar met elkaar in gesprek te blijven over functioneren en ontwikkeling. Met vertrouwen in elkaar, vanuit een aanspreekcultuur.

Sommige bedrijven zijn hier mee gestart blijkt uit de reacties van de deelnemers, waarbij ook veel vragen zijn over hoe je de regie meer bij medewerkers kunt leggen en elkaar kunt aanspreken op gedrag. Zeker ook bij medewerkers met minder behoefte aan ontwikkeling of met leidinggevenden die nog niet zo bekend zijn met dienend leiderschap. Op donderdag 13 januari kun je de volledige workshop over ‘De Ontwikkelcyclus: Het nieuwe beoordelen’ volgen!

Thuiswerken

Genoeg voer alvast om over na te denken, dus tijd om de benen te strekken en wat te eten tijdens de lunchpauze. En, meteen een goede overgang naar Mike Broxterman van ArboNed: Gezond Thuiswerken. Want dat we meer digitaal en thuis blijven werken is inmiddels een gegeven, waarbij een andere nadruk is gekomen op de verhouding belastbaarheid / belasting.

Naast een goede werkplek en een prettige routine is het ook goed om jezelf vragen te stellen bij lastige situaties over wat je kunt doen om in de actiestand te komen. En om niet te vergeten, probeer de dag positief af te sluiten en zorg voor voldoende beweging. Niet gek dus dat hij tussendoor iedereen vraagt om op te staan en samen een paar oefeningen te doen.

 

Pensioen & Vervroegd uittreden

En dan… hoe zit het nu met de pensioenen? Een onderwerp waar voor werknemer en werkgever veel keuzes in te maken zijn, zo blijkt. Zeker met de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Allereerst heb je als werkgever de afweging om wel of niet pensioen aan te bieden. Het is geen verplichting. Bied je een pensioenregeling aan aan je werknemers, hoe geef je dan zelf vorm aan de overgang? De kosten en mogelijkheden afwegen van twee verschillende regelingen tussen oude en nieuwe medewerkers of direct voor iedereen vaste percentages hanteren en kijken welke compensaties nodig zijn. Bij navraag door deelnemers licht Sander Geijtenbeek van HBR/Klap toe dat het kan helpen om mensen te behouden, want opgebouwde rechten voor medewerkers blijven bestaan. Het kan er ook voor zorgen dat mensen minder snel gaan switchen.

Ook rond vervroegd uittreden zijn er veel actuele vragen. Bijvoorbeeld welke regeling je nu het beste in kunt zetten, wie wat moet regelen, hoe je kennis kunt borgen en hoe de uitbetaling in zijn werk gaat. Als werkgever dien je in ieder geval je werknemer goed te informeren over risicomomenten met betrekking tot je pensioen.

Duurzame inzetbaarheid

Tsja, wat valt daar onder? Is het niet inmiddels een containerbegrip? Deelnemers associëren het met motivatie, managen van talent, vitaliteit, persoonlijke ontwikkeling, afwisseling in werkzaamheid en re-integratie. Uit de chat is duidelijk dat het onderwerp leeft en Sandra Engelbertink en Aukje Asma van Personele Zaken licht toe dat met duurzame inzetbaarheid het vermogen om werk te houden en nieuw werk te krijgen bedoeld wordt. Ze benaderen het vooral vanuit vitaliteit, werkvermogen en employability.

Ze merken op dat er nu vaak aandacht is voor zorg en nazorg en geeft aan hoe je preventief risico’s kunt minimaliseren en mensen goed aan het werk kunt houden. Uit de groep komen direct goede voorbeelden zoals een PMO, een actieve preventiemedewerker, afspraken over werk buiten werktijd en voorbeeldgedrag door leidinggevenden. Sandra biedt tools om zelf een idee te krijgen van wat je kunt doen, daar wordt enthousiast op gereageerd.

Modern belonen

De overspannen arbeidsmarkt werd al eerder besproken, maar de vraag is hoe je vervolgens goede mensen aan kunt trekken en behouden. Esther Flipse van Merknemers gaat concreet in op mogelijkheden rond (moderne) arbeidsvoorwaarden. Wat bied je aan in je beloningsbeleid en hoe onderscheid je je? Past het bij je kernwaarden. Medewerkers zoeken nu niet meer per sé alleen een goed salaris, maar willen zich betrokken voelen.

Volgens Esther kun je budgetneutraal een breed pakket voorwaarden aanbieden, waar medewerkers zelf uit kunnen kiezen. Mooie voorbeelden, waar de deelnemers enthousiast op reageren en daarbij de één als sneller praktisch uitvoerbaar zien (faciliteren dat mantelzorger toch naar een bedrijfsfeestje kan) dan de ander (medewerkers hun eigen feestdagen laten kiezen).

 

Wanneer de sessie van Esther is afgelopen, is ook het seminar op zijn einde. Andreas Meijer van FHI bedankt iedereen voor de (online) aanwezigheid en de goede, veelal interactieve, sessies. Er zijn leuke discussies ontstaan en er wordt door meerdere deelnemers de behoefte uitgesproken om na te praten, sprekers te benaderen of workshops te volgen over de onderwerpen. Veel deelnemers bedanken voor de organisatie en zo kijken we terug op een mooi seminar!

 

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)