Theo Smulders is directeur van de Celsius Groep: leverancier van kennis en techniek voor gebouwbeheersystemen. Celsius is één van de exposanten op de conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst. Wij geven je een voorproefje van het verhaal dat Theo op 20 juni tijdens zijn pitch deelt.

Slimme gebouwbeheersystemen

“Wij werken bij Celsius Groep aan duurzaamheid door middel van slimme gebouwbeheersystemen. Met sensoren kijken we waar op welk moment in het gebouw mensen aanwezig zijn: daar sturen we verse lucht naartoe”, vertelt Theo. “Met de trend van hybride werken, zijn er namelijk lang niet altijd overal mensen in het gebouw. De ongebruikte ruimtes hoef je ook niet te voorzien van verse lucht.

Daar valt de grootste winst te behalen op dit moment. Waar een gebouw eerst vijf dagen per week volledig bezet was, werken mensen nu vaak een deel van de week thuis. Stel dat dat 200 procent minder aanwezigheid is in de week, in vergelijking met een fulltime week van 500 procent, dan kun je daar dus al veel op besparen wat energie betreft.”

Batterijen in plaats van zonnepanelen

Een van de onderwerpen waar Theo over gaat delen is het netcongestieprobleem. Theo: “De oplossing lijkt mij heel simpel. We moeten aan de slag met batterijen. Bij Celsius Groep proefdraaien we daar ook mee. We koppelen batterijen aan het gebouwbeheersysteem om zo de pieken en dalen als het ware te neutraliseren.”

Theo vertelt tijdens Digitaal Gebouw van de Toekomst over:

  • hoe Celsius Groep werkt aan energiezuinige utiliteitspanden;
  • waarom de overheid moet stoppen met zonnepanelen subsidiëren en daarentegen beter batterijen kan subsidiëren;
  • hoe slimme gebouwbeheersystemen winkansen bieden in deze tijd waarin hybride werken steeds populairder wordt;
  • hoe bedrijven kunnen verduurzamen door te kijken naar slimme luchtverversing.

“Als energiebedrijf zie je het liefst een horizontale lijn qua energieverbruik. Door zowel de pieken als de dalen op te vangen, creëren we dat. Als de overheid stopt met zonnepanelen subsidiëren en in plaats daarvan batterij gaat subsidiëren, wordt het aantrekkelijker om die te plaatsen. Zonnepanelen zijn inmiddels al zeer goedkoop, dus dat kan goed. Met de batterijen kunnen ze de opgewekte stroom bewaren voor de dalmomenten, zoals het weekend. Als de werkweek weer begint kunnen ze met die opgevangen stroom bijvoorbeeld de auto’s laden.”

Samen naar een duurzame toekomst

Theo: “Tijdens het event ga ik mijn visie delen. Maar die visie is wel gebaseerd op wat wij leerden in een kleine dertig jaar ondernemerschap en vierendertig jaar in het vak. Het is kennis en ervaring gebouwd op projecten draaien, omdenken en innoveren. Ik hoop dat luisteraars geïnspireerd worden om te denken op de lange termijn in plaats van in kortetermijnoplossingen. Zoals wij doen bij Celsius Groep: daag jezelf uit om anders te denken. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst.”

Laat je inspireren door Theo’s bijdrage en meld je aan voor Digitaal Gebouw van de Toekomst. 

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)