Wereldprimeur voor VSL: testcentrum vloeibaar aardgas

Wereldprimeur voor VSL: testcentrum vloeibaar aardgas Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het Nederlands metrologisch instituut (VSL) heeft een methode ontwikkeld om de samenstelling en het volume van vloeibaar aardgas (LNG) exact en consistent te meten. Deze testfaciliteit is een wereldprimeur, ook omdat LNG een onmisbare schakel is in de ingezette energietransitie. Betrokken FHI-leden zijn Yokogawa, Endress+Hauser, Krohne en Emerson.

VSL – waar we eerder dit jaar hier en hier over hebben bericht – kan door middel van deze installatie en de nieuwe meetstandaard helpen bij de inzet van LNG in het bedrijfsleven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toepassingen in de transportsector.

LNG, vloeibaar aardgas, is een schoner alternatief voor veel vervuilender brandstoffen. Het kan als transitiebrandstof vooral een rol spelen in de lange weg naar verduurzaming van vervuilende vervoersmiddelen in de transportsectoren, zoals bijvoorbeeld vrachtwagens en containerschepen.

Voorheen was één van de problemen het consistent en exact meten van LNG. Dit komt door de extreme temperatuur waaronder dit gas vloeibaar wordt gemaakt en gehouden. Een nauwkeurige meting hiervan kan aanzienlijke onnodige kosten voorkomen. VSL heeft dit opgelost door een installatie te ontwikkelingen waarmee LNG-flowmeters de brandstof kalibreren.

Deze nieuwe installatie is een samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, FHI-leden Yokogawa, Endress+Hauser, Krohne en Emerson, Enagas, EffecTech, het Nationaal LNG Platform, Oil & Gas Systems, TTAC en andere partners. Door middel van deze samenwerking kan er tot op de druppel nauwkeurig worden gemeten hoeveel LNG er wordt afgenomen. De installatie zal ook worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer lezen over deze wereldprimeur? Zie de website van het VSL.