Dinsdag 24 september 13:00 – 14:30

Locatie: Croesezaal

Het gebruik van antibiotica is wereldwijd een vanzelfsprekendheid. Maar het komt steeds vaker voor dat bacteriën resistent worden voor deze middelen. Ze zijn dan niet meer vatbaar voor de werking van antibiotica. Dit maakt het effectief behandelen van infecties lastiger, met ziekte, sterfte en hogere zorgkosten als gevolg. Antimicrobiële resistentie (AMR) is één van de grootste wereldwijde bedreigingen en jaarlijks overlijden vijf miljoen mensen direct of indirect aan de gevolgen van AMR. De verwachting is dat dit aantal in 2050 oploopt tot tien miljoen doden per jaar. Drie experts geven tijdens het seminar Antimicrobiële Resistentie inzicht in de achtergronden en innovaties in de diagnostiek.

Professor John Rossen (UMCG Groningen & Isala Zwolle) is bijzonder hoogleraar gepersonaliseerde moleculaire microbiologie en is gespecialiseerd in infectiediagnostiek. Technologieën als metagenomics en metatranscriptomics zijn veelbelovende innovaties in de diagnostiek. Rossen legt uit hoe deze technologieën bijdragen aan een snelle diagnose en effectieve behandeling.

Bacteriofagen bieden een veelbelovende en innovatieve aanpak om antibioticaresistentie aan te pakken. Voordat bacteriofagen op grote schaal kunnen worden toegepast, zijn meer studies nodig die de werkzaamheid van fagen bij de behandeling van infecties aantonen. Pieter-Jan Haas, arts-microbioloog in het UMC-Utrecht, bespreekt de laatste inzichten en studies op het gebied van bacteriofagen en hun therapeutische toepassing.

Maarten van Dongen is oprichter van AMR Insights AMR Insights is een organisatie die antimicrobiële resistentie bestrijdt door professionals wereldwijd te informeren, op te leiden en met elkaar te verbinden. Van Dongen bespreekt de urgentie van dit probleem en legt uit hoe we resistentie kunnen bestrijden door samen te werken.

Aanmelden

 

Antimicrobiële resistentie (AMR) is een verborgen pandemie

Antibiotica redden levens, maar het komt steeds vaker voor dat bacteriën resistent worden voor deze middelen. Maarten van Dongen is moleculair en medisch microbioloog en oprichter van AMR Insights, een organisatie die het bewustzijn rondom antimicrobiële resistentie vergroot. Hij bespreekt de urgentie van dit probleem en legt uit hoe we resistentie kunnen bestrijden. “In totaal overlijden jaarlijks vijf miljoen mensen, direct of indirect, aan de gevolgen van AMR. De verwachting is dat dit aantal in 2050 oploopt tot tien miljoen doden per jaar.”

Infectiediagnostiek onder de loep met metagenomics

Genomics technologieën zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Onderzoek naar het DNA in organismen levert een schat aan informatie op, en heeft een grote impact op de diagnostiek. Professor John Rossen is bijzonder hoogleraar gepersonaliseerde moleculaire microbiologie bij Isala Zwolle en het UMCG. Hij legt aan de hand van een voorbeeld uit hoe deze technologieën ingezet kunnen worden in de infectiediagnostiek.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)