Wat is CSRD?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vervangt de huidige Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en breidt de rapportageverplichtingen aanzienlijk uit. De CSRD richt zich op het rapporteren van duurzaamheidsprestaties naast de gebruikelijke financiële prestaties, via een zogenoemde ESG-rapportage (Environment, Social, Governance). Bedrijven moeten niet alleen rapporteren over hoe duurzaamheid hun bedrijfsvoering beïnvloedt, maar ook over de impact die zij zelf hebben op het milieu en de samenleving​.

Vanaf 2024 zijn bedrijven verplicht om aan de hand van European Sustainability Reporting Standards (ESRS) te rapporteren over thema’s zoals klimaatverandering, circulaire economie, mensenrechten en goed bestuur​.
Download de FHI webinar

Voor wie geldt de CSRD?

De CSRD geldt in eerste instantie voor grote bedrijven, gedefinieerd als bedrijven die aan twee van de drie volgende criteria voldoen:

  1. Meer dan 250 werknemers;
  2. Meer dan € 50 miljoen omzet;
  3. Meer dan € 25 miljoen balanstotaal​.

Ook middelgrote en beursgenoteerde kleine ondernemingen moeten vanaf 2026 rapporteren. Hoewel niet-beursgenoteerde MKB-bedrijven niet direct onder de richtlijn vallen, kunnen zij toch te maken krijgen met verzoeken voor informatie vanuit grotere bedrijven in hun waardeketen​​.

Kleine en middelgrote bedrijven

Beursgenoteerde MKB ondernemingen moeten vanaf 2026 rapporteren. Een bedrijf wordt als klein of middelgroot beschouwd als het voldoet aan ten minste twee van de volgende drie criteria:

  • Minder dan 250 medewerkers
  • Jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro
  • Balanstotaal van maximaal 25 miljoen euro

Niet beursgenoteerde bedrijven

Hoewel niet-beursgenoteerde MKB-bedrijven niet direct onder de richtlijn vallen, kunnen zij toch te maken krijgen met verzoeken voor informatie vanuit grotere bedrijven in hun waardeketen.

De toekomst van duurzaamheidsrapportages

De CSRD is een belangrijke stap naar meer transparantie over duurzaamheid in het bedrijfsleven. Voor FHI-leden betekent dit dat zij niet alleen hun eigen impact moeten analyseren, maar ook die van hun gehele waardeketen. Door nu actie te ondernemen en je voor te bereiden, kun je niet alleen voldoen aan de wetgeving, maar ook concurrentievoordeel behalen door duurzaamheid centraal te stellen in je bedrijfsvoering​​.

Vragen?

Naam(Vereist)
E-mail(Vereist)
Word je liever gebeld? Dat kan ook!
Stel je vraag aan ons en geef alvast een toelichting.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)