In memoriam Cees Keyer

In memoriam Cees Keyer Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Cees Keyer 

Op 9 februari 2022 ontving FHI het trieste bericht dat Cees Keyer is overleden. De voormalige voorzitter van de Nederlandse EMC-ESD Vereniging herinneren wij als een mooi, warm en grappig mens, die de wereld van techneuten wist te sieren. 

Zijn voornaam werd door leden, bestuursleden, FHI collega’s en studenten altijd op een andere manier uitgesproken. De vraag is vooral: is het nou Kees of Sees? 

Het is in ieder geval EMCees … en dus voor mij Sees. 

  

 

Op 18 juni 2021 is Cees Keyer gepromoveerd bij de Universiteit Twente. Het levenswerk van Cees was niet alleen die doctorstitel. Hij wist de passie voor techniek met eenieder te delen. Met een kaars op de achtergrond toonde hij de aanwezigen dat met die techniek de minste storingen werden veroorzaakt. Zo had hij op vele fronten humor als wapen, om zo technisch verstandige oplossingen voor te stellen. 

De humor was ook altijd zichtbaar in de noten onder zijn mails, zoals: 

‘Na de introductie van Roodkapje, kwam het mondkapje, het gevolg hiervan is het veel voorkomende zwerfkapje.’ 

of bijvoorbeeld 

‘Om je werk op de HvA af te krijgen moet je aan een dissociatieve identiteitsstoornis lijden. Dan kun je 2 maal zo veel uren maken per dag!’ 

In de stellingen van zijn proefschrift kreeg de humor een functie, om de boodschappen van zijn leven te verwoorden: 

De invloed van moderne vermogenselektronica op het dynamisch gedrag van het lichtnet is grotendeels onbekend. 

en 

Het netvervuilingsprobleem is een onderdeel van elektromagnetische compatibiliteit. 

Mijn vertaling van zijn boodschap zit in een vraag: waarom vervuil je zoiets moois als een perfecte sinus door ondoordachte techniek? Als we goed meten en de passende expertise inzetten, voorkomen we problemen voor de gehele maatschappij. Cees belichaamde voor mij het doel van de techneut: streef naar praktische oplossingen. 

Hij mailde me eens het volgende: Ik kom op 110% bestedingen aan het goede doel. Hier krijg ik natuurlijk vragen over. Wat moet ik daarop antwoorden. 

Als Cees Keyer je iets vroeg, hielp je hem. Als hij sprak, luisterde je. Als hij een grap maakte, moest je wel lachen. 

Dank voor alles Cees! 

Namens FHI en de Nederlandse EMC-ESD Vereniging, 

Paul Petersen