Innovatie en inspiratie op de conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst
Het gebouw van de toekomst is duurzaam, slim, veilig, flexibel én comfortabel. Deze boodschap nemen de bezoekers van de conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst mee naar huis. Wil je weten wat er nog meer op het programma stond? Lees dan verder voor een korte samenvatting van de dag.
Het gloednieuwe Valk Exclusief hotel Eindhoven-Best maakt indruk. Met vijftien bouwlagen en een oppervlakte van ruim 26.000 m2 kun je het hotel niet missen. Van binnen is het stijlvol ingericht met organische vormen en natuurlijke materialen. Via een prachtige ronde houten trap in de centrale hal loop ik naar de eerste verdieping, waar de conferentie plaatsvindt. Op de informatiemarkt is een groot aanbod technologische oplossingen te vinden: van gebouwbeheersystemen tot klimaatbeheersing en brandbeveiliging.
Lean bricks
“Het ziekenhuis van de toekomst is een systeem en geen gebouw”, zegt Harry van Goor. De emeritus hoogleraar, verbonden aan het Radboudumc, stelt de aanwezigen een andere manier van denken voor. “In de zorg hebben we te maken met ernstige uitdagingen. We moeten straks meer zorg gaan leveren met minder mensen.” Door middel van een aantal snelle video’s laat Harry zien hoe onze zorg er in de toekomst uit gaat zien. We zien hoe een patiënt een videoconsult krijgt van een humanoid, wearables te allen tijde onze hartslag en ademhaling monitoren en het ziekenhuis van de toekomst zichzelf bouwt met robots en 3D-printers.
Volgens Harry is het belangrijk om juist nu over deze toekomstige technologieën na te denken. “Het mantra bricks, bytes en behaviour moet omgedraaid worden en beginnen met behaviour. Denk nu al na over toekomstige werkprocessen en welke technologie je hiervoor nodig hebt. Daarna kijk je pas naar de stenen.” Harry concludeert dat we niet perse minder bricks nodig hebben, maar lean bricks. “Het ziekenhuis van de toekomst is een virtueel verbonden zorg- en gezondheidssysteem. Gebouwen zijn daar slechts een onderdeel van.”
Bron van informatie
In de zaal zitten onder andere gebouweigenaren, systeem integratoren, facilitair managers en gebouw gebruikers uit uiteenlopende sectoren. In de pauze spreek ik met twee bezoekers die op zoek zijn naar oplossingen voor operatiekamers en cleanrooms. Want deze moeten energiezuiniger worden en technologische oplossingen van de exposanten kunnen daarbij helpen. Er zijn ook twee bezoekers van Jarola Group die allebei met een ander doel de conferentie bezoeken. Niels van der Weide is facilitair manager: “Wij zijn bezig met de bouw van een nieuw hoofdkantoor. De lezingen zijn erg interessant, omdat wij tegen dezelfde vraagstukken aanlopen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met thuiswerken en bezetting?” Zijn collega Rudolf van de Velde is manager productspecialists en bezoekt het event vanuit een ander perspectief: “Zo’n dag als vandaag is een bron van informatie. Hier zie ik waar de markt naartoe gaat, daar kom ik aan mijn bureau niet achter.”
BREEAM
Als gastheer krijgt de General Manager van het Valk Exclusief hotel Eindhoven-Best zelf ook het woord. “Het is mooi dat wij deze dag mogen organiseren binnen onze muren”, vertelt Lars Binda. Lars heeft vier jaar lang meegelopen tijdens de bouw van het hotel. “Ik ben vanaf de allereerste heipaal tot aan de laatste interieurkeuzes betrokken geweest. Als grote hotelketen kunnen we een verschil maken op het gebied van duurzaamheid en hebben we een voorbeeldfunctie. Daarom was de keuze om BREEAM te gaan bouwen makkelijk.” Lars legt uit dat de verantwoordelijkheden op het gebied van BREEAM worden gedeeld door architect, projectontwikkelaar en opdrachtgever. “Het begon al bij de tekeningen op het architectenbureau. Dat was een leuke puzzel.”
De AI-revolutie
Op het scherm zien we twee futuristisch uitziende gebouwen. Het is hoogbouw, met veel groen, glas en warm verlichte ruimtes. Ralf Zoetekouw van Datacation vraagt het publiek of ze het gebouw aan de linkerkant kennen. Drie aanwezigen steken voorzichtig hun hand op. “De afbeeldingen zijn gegenereerd met AI”, zegt Ralf, en de zaal begint te grinniken. “Mijn missie is om jullie te inspireren en te laten zien hoe je AI-technologieën kunt toepassen.”
Ralf Zoetekouw brengt AI-technologie onder in drie domeinen: natural language processing, optimization en computer vision. Hij laat verschillende toepassingen voor deze technologieën zien. Zo is er een e-mail classifier die duizenden e-mails categoriseert op basis van inhoud, een tool voor het plannen van routes en een model dat roest of erosie herkent op drone afbeeldingen van een groot industrieel terrein. Ten slotte presenteert hij een aantal concrete toepassingen in de gebouwautomatisering. Ralf sluit af met een interessante vergelijking: “De industriële revolutie ligt in het verleden. We zitten op dit moment in een nieuwe revolutie, namelijk de AI-revolutie.”
Wil je meer weten over de conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst? Bezoek de website, meld je aan voor de nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.