Kunstmatige intelligentie (AI) zet de wereld in rap tempo op zijn kop en de elektronicabranche vormt hierop geen uitzondering. Van spraakgestuurde machines tot slimme componenten; steeds meer elektronica is afhankelijk van AI. Op de World of Electronics onderzoeken wij deze baanbrekende technologie en bespreken we de voor- en nadelen voor elektronicabedrijven.

Kunstmatige intelligentie is niet nieuw, maar heeft in 2023 een enorme vlucht genomen, mede door introductie van AI-chatbots als Chat GPT en Google Chat. Slimme apparaten gebruiken AI om te leren van gebruikersgedrag. Ze passen zich aan eerder gemaakte reacties aan en zijn zelfs in staat om te anticiperen op situaties.  

Snellere productie, lagere kosten
Ook elektronicafabrikanten passen AI-algoritmen toe om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en de efficiëntie van apparaten en machines te vergroten. Met als resultaat: een snellere productie, lagere kosten en verbeterde kwaliteitscontroles. Door het implementeren van machine learning-technologieën is het zelfs mogelijk om toekomstige defecten te voorspellen en preventief maatregelen te treffen voordat het defect zich voordoet. Dit vergroot de betrouwbaarheid van elektronische producten en daarmee ook het vertrouwen van de eindgebruiker in de fabrikant.

Krachtige microchips
Ingenieurs kunnen AI-algoritmen inzetten om in korte tijd complexe ontwerpproblemen op te lossen en geoptimaliseerde configuraties te vinden, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van krachtigere en energiezuinigere microchips. Ook hardware-ontwerpers maken gebruik van kunstmatige intelligentie om de prestaties van een product te verbeteren. Het vermogen van AI om patronen te herkennen en ingewikkelde berekeningen uit te voeren, resulteert in een efficiënter en effectiever hardware-ontwerp en een betere gebruikerservaring.   

Cybersecurity en AI
Tot slot mag de invloed van AI op de cybersecurity binnen de elektronicabranche niet onbenoemd blijven. Met de groeiende complexiteit van cyberaanvallen groeien ook de eisen die bedrijven stellen aan het de beveiliging van apparaten. AI-aangedreven systemen detecteren potentiële bedreigingen sneller; ze analyseren de dreiging en kunnen realtime reageren in plaats van achteraf.  

Hoe nu verder?
Hoewel de impact van AI op de elektronicawereld overwegend positief is, roept het ook ethische en juridische vragen op, bijvoorbeeld als het gaat om gegevensbescherming, aansprakelijkheid en privacy. Het is van groot belang om een evenwicht te vinden tussen technologische vooruitgang en de bescherming van de rechten van burgers. En hoe zit het met de invloed van AI op de banenmarkt? Is die positief of negatief en hoe kunnen we daar als branche het beste mee omgaan?

Al deze vragen, en meer, komen aan de orde tijdens de WoTS, van 24 t/m 27 september 2024 in Jaarbeurs Utrecht. Boek nu je stand  en verzeker je bedrijf van een mooie plek op de beursvloer!

 

Gerelateerde bedrijven

Conrad Electronic Benelux B.V.
Conrad Electronic is, met vestigingen in 16 landen, een van de grootste leveranciers van elektrotechnische producten van Europa. Van componenten tot gereedschap en van meetapparatuur tot ICT-apparatuur; met meer dan…
SALM EN KIPP
Salm en Kipp biedt u een ruime keuze aan laboratoriumapparatuur van bekende fabrikanten: Analyse instrumenten Apparatuur voor monsterbewerking Veiligheidswerkbanken Handschoenkasten Algemene laboratoriumapparatuur Monster labeling systemen Bij de keuze van nieuwe…
FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)