LabMakelaar onderneemt circulair in de labwereld

LabMakelaar onderneemt circulair in de labwereld Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Niet alleen milieuorganisaties, ook de Rijksoverheid propageert inmiddels de circulaire economie. LabMakelaar Benelux is al jaren geleden begonnen om binnen de laboratoriummarkt gebruikte apparatuur, meubilair en gebruiksartikelen een tweede leven te geven. Wij spraken met Kees de Rijke, CEO van LabMakelaar, over de circulaire activiteiten van dit bedrijf.

Vraag naar circulaire labproducten groeit

LabMakelaar is in 2002 begonnen met de focus op circulair ondernemen, zo vertelt De Rijke: “We bestaan nu twintig jaar. Inmiddels hebben we twaalf mensen in dienst. Zij houden zich onder andere bezig met technische service aan apparatuur en het demonteren en installeren van labmeubilair. Maar we hebben ook magazijnmedewerkers en marketing/sales-personeel, kortom de complete range nodig voor de bedrijfsvoering.”

In die twintig jaar zag de oprichter zijn bedrijf steeds verder tot wasdom komen: “Er is een constante groei in de vraag naar circulaire labproducten, maar ook het aanbod groeit telkens. Dat kun je ook zien aan onze omzet- en winstgroei over de afgelopen twintig jaar. Circulaire labproducten worden in steeds meer labs toegepast. Circulair ondernemen is dus iets wat populairder wordt.”

De groei trok tijdens de coronacrisis nog verder aan: “In de life science-sector hebben we door COVID-19 een paar hele goeie jaren achter de rug. We hebben veel biologische veiligheidskasten en PCR-apparatuur geleverd. Ook verkochten we veel meubilair omdat labs meer ruimte moesten creëren. Maar ook start-ups en bedrijven die in multi tenant-gebouwen zitten, zijn onze klant. Het kostenaspect speelt daarbij een belangrijke rol, maar het aspect van het circulair en maatschappelijk ondernemen wordt ook steeds belangrijker voor labs.”

Inspiratie

De Rijke werd al vroeg geïnspireerd door het concept van circulariteit, zo vertelt hij: “Ik zag in het verleden, toen ik nog voor andere bedrijven werkte, dat veel apparatuur en meubilair werd verschroot. Dat vond ik doodzonde. Later ontstond er meer aandacht voor circulariteit en het produceren van minder afval. Zo ontstonden er in de VS en Europa bedrijven die zich richten op hergebruik van labapparatuur en -meubilair. Daarop besloot ik deze markt in Nederland en België aan te boren en te ontwikkelen. We leveren bij LabMakelaar inmiddels zowel aan bedrijven als overheidsinstellingen.”

Hij vervolgt: “Aanvankelijk zagen leveranciers van labapparatuur mij als concurrent, iemand die de markt met gebruikte apparatuur wil infiltreren. Nu zien ze dat klanten steeds meer kiezen voor circulariteit en een langere levensduur van apparatuur en zijn ze gaan samenwerken met bedrijven als LabMakelaar. Ze verschroten dus steeds minder en dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling.”

Kwaliteit boven prijs

Toch vergt het leveren van gebruikte apparatuur aan de labsector de nodige aandacht: “De grootste uitdaging bij circulair ondernemen in onze business is dat je garantie levert. Je moet snel kunnen reageren en voorraden daarvoor hebben. Wij leveren voor de bedrijfszekerheid zes maanden garantie op producten uit ons eigen magazijn. Want kwaliteit is nog altijd belangrijker dan prijs.”

Duurzaam Lab Challenge

LabMakelaar is een van de initiatiefnemers van de Duurzaam Lab Challenge. Met de Duurzaam Lab Challenge roepen wij laboratoria en leveranciers op om hun duurzame oplossingen, ideeën en handvatten te delen. Met de verzamelde verhalen leren anderen hoe zij óók stappen kunnen ondernemen. Lees hier alles over deze challenge en stuur ook uw eigen initiatief in.

Of doe mee aan de workshop Duurzaamheid in het Lab op woensdagochtend 28 september. Tijdens deze workshop gaan we op een interactieve manier met elkaar aan de slag met het thema.  U krijgt tips en tricks om de eerste stappen te zetten richting duurzaamheid in uw eigen laboratorium.  Inschrijven voor een bezoek aan de WoTS en deze workshop is kosteloos en kan via dit formulier.