Meeting 18 mei: Ultrafine Particles – Air Quality and Climate

Meeting 18 mei: Ultrafine Particles – Air Quality and Climate Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Informatie over de organisatie van de vergadering
Vanwege de pandemie en de impact ervan op de planning van conferenties en bijeenkomsten in 2021 zal het traditionele Ultrafine Particles Symposium, dat om de twee jaar in Brussel wordt gehouden, worden uitgesteld tot 2022. Om het wetenschappelijke en maatschappelijke contact en de uitwisseling over dat onderwerp te behouden er wordt gratis een zeer beknopte, drie uur durende online bijeenkomst georganiseerd. Inmiddels is er overal ter wereld genoeg ervaring met digitale tools voor lesgeven en vergaderen. Toch vervangt deze online bijeenkomst 2021 het aanwezige symposium niet.

Ultrafine Particles
Ultrafijnstof (UFP), de nanofractie van fijn stof in de lucht, veroorzaakt (naar verwachting) ernstige gezondheidsproblemen en milieueffecten. Verbranding is een belangrijke bron, ook door de productie van vluchtige organische verontreinigende stoffen die door fotochemische reacties in de atmosfeer worden omgezet. Toenemende toepassingen van door de mens gemaakte nanomaterialen vergroten het probleem.
Een andere interesse vloeit voort uit de specifieke rol in atmosferische processen zoals wolkenvorming en neerslag en, in feite, in het klimaat. De relatie tussen UFP en de menselijke gezondheid en die van UFP en klimaat zijn beide gebieden van actief onderzoek en er worden tegenwoordig dwarsverbanden tussen deze velden gevonden.

Wetenschappelijke focus van de online bijeenkomst van 2021
De wetenschappelijke focus van de online bijeenkomst in 2021 zal liggen op verkeers- en energiegerelateerde bronnen van ultrafijnstof en mechanismen van de impact van ultrafijnstof op de hersenen en de longen. Blootstellingseffecten van recente lockdown-episodes zullen worden beoordeeld.

Voorzitter van de vergadering
Thomas Leisner, KIT

Schrijf u in voor deelname
Karlsruhe Institute of Technology | ufp.efca.net
Let op: Inschrijven is verplicht en het aantal deelnemers is beperkt.