Volle gangpaden en positieve energie op World of Electronics

Volle gangpaden en positieve energie op World of Electronics Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De WoTS 2022, de grootste vakbeurs over technologie en wetenschap in Nederland, bruiste dit jaar als nooit tevoren. “Dat het allemaal weer kón, dat iedereen elkaar haast weer als vanouds in de ogen kon kijken: dat positieve gevoel merkte ik echt overal,” vertelt Linda Bos enthousiast. Bos is als adjunct-directeur binnen FHI verantwoordelijk voor de organisatie van de vierdaagse beurs. Samen met 435 exposanten en 15.703 bezoekers kijkt ze terug op een geslaagde editie.

“Zeker, het was vooraf spannend, en dan specifiek voor wat betreft het aantal voorregistraties” licht Bos toe. “De inschrijvingen liepen lange tijd achter bij de doelstelling, om vooral in de laatste weken nog een fikse inhaalslag te maken. Daardoor kwam het aantal voorregistraties alsnog uit op een kleine 20.000. Uiteindelijk hebben we 15.703 bezoekers mogen ontvangen op de beursvloer. Ten opzichte van het aantal in 2018 waren dat er iets minder. Maar gezien het verloop van het aantal voorinschrijvingen zijn we meer dan tevreden met dit resultaat.” 

Een prins en een papegaai
De beurs was dit jaar ingedeeld rond vijf ‘werelden’ met een gezamenlijk thema: Automation, Electronics, Industrial Processing, Laboratory en Motion & Drives. Op de World of Electronics was het seminar over de uitdagingen in de halfgeleiderindustrie één van de hoogtepunten. Er was zelfs hoog bezoek op afgekomen, want de bijeenkomst werd afgesloten door prins Constantijn van Oranje die de aanwezig startups een aantal pittige vragen aan de schenen legde.

Ook de beursgadget, een elektronische papegaai die geluiden opneemt en vervormt afspeelt,  maakte de verwachtingen meer dan waar. “Op de eerste dag waren de gadgets bijna niet aan te slepen” vertelt Melvin Brink. “Zelfs kleine kinderen liepen er mee rond. Bezoekers vonden het ook leuk dat ze de gadget zelf mochten samenstellen; dat leverde interessante gesprekken op met de exposanten die meededen aan het project”.  

Comate en Weiss Technik winnaars (Green)TechAward 
Traditiegetrouw konden bezoekers op de beursvloer per wereld stemmen op de WoTS TechAward 2022 die donderdagavond werd uitgereikt. Voor de World of Electronics mocht het Belgische bedrijf Comate de eerste prijs in ontvangst nemen voor hun Solhyd waterstofpanelen, een co-creatie met de KU Leuven. Deze groene panelen vangen vocht uit de lucht op en gebruiken de energie van de zon om watermoleculen te splitsen in waterstof en zuurstof. Waterstof wordt door velen gezien als energiebron van de toekomst en de Solhyd panelen maken hier op vernuftige wijze gebruik van. 

Dit jaar werd voor het eerst de GreenTech Award uitgereikt aan het bedrijf dat aan kon tonen dat hun innovatie een positieve bijdrage levert aan duurzaamheid. Ook hier viel een bedrijf van de World Electronics in de prijzen. Weiss Technik Nederland imponeerde de vakjury met de nieuwe en ‘groene’ ClimeEvent met absolute humidity control en WT69 (R469A), de opvolger van de succesvolle ClimeEvent. 

Presentaties
De presentaties van de seminars zijn terug te vinden op de WoTS-website via de links in het programma

We willen alle exposanten, partnerverenigingen en bezoekers hartelijk danken voor hun inzet, betrokkenheid en positieve energie. We kijken met vertrouwen uit naar WoTS 2024!