WoTS parrot neemt een vlucht: totstandkoming van de gadget

WoTS parrot neemt een vlucht: totstandkoming van de gadget Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

VDL TBP Electronics vertelt over de testfases

Een elektronische papegaai is de beursgadget van de World of Technology & Science 2022. Achter de totstandkoming van de parrot – zoals men de mascotte in de wandelgangen noemt – zit een heel verhaal. Een team van verschillende bedrijven boog zich over het design, de ontwikkeling en de productie van de gadget. In deze interviewreeks komen de betrokken partijen aan bod. In de vierde editie vertelt Test Engineer Steven Van Hout van VDL TBP Electronics (standnr. 9C084) over zijn aandeel in het project. Hij ontfermde zich over de tests in de designfase en na de productie.

De rol van VDL TBP Electronics binnen het project was tweeledig, vertelt Van Hout: “In het voortraject hebben we ervoor gezorgd dat we voldoende ruimte kregen om te testen. Voordat het ontwerp definitief werd, hebben we een testrapport naar Dekimo gestuurd. Onze input was bedoeld om ervoor te zorgen dat er met de beste en meest geschikte materialen gewerkt werd. Dekimo staat aan de basis van de elektronica van de gadget. Ook voordat de gadget definitief het productieproces ingaat, voeren we tests uit.”

Door in het voortraject al goed na te denken over de te gebruiken materialen win je veel tijd. Tijdens het Design for Manufacturing (DfM) werd gekeken of de parrot maakbaar was en of de gewenste elektronica daadwerkelijk op het board paste. “Is het bijvoorbeeld mogelijk om te solderen in het huidige ontwerp en zo ja welke materialen zijn daar het meest geschikt voor? Het doel was om een zo foutloos mogelijke toepassing voor te schrijven, zodat het productieproces zo soepel mogelijk op te starten is.”

Haalbaarheid beoordelen
De totstandkoming van de WoTS-parrot is een echte team effort. Alle betrokkenen hielpen elkaar om het beste uit het project en elkaar te halen. “In samenspraak met de ontwerpers zoek je naar de beste en meest geschikte onderdelen. Doordat goed is nagedacht over de componenten, voorkom je bijvoorbeeld dat je met schaarste te maken krijgt. Omdat we in een vroeg stadium alle data aangeleverd kregen, konden we in het voortraject al een analyse uitvoeren om de haalbaarheid van het ontwerp te beoordelen. Ook konden we kijken of er extra hardware nodig was voor de testen. In het geval van de parrot was dat de plaatsing van een luidspreker, software en de implementatie van ledverlichting. In de tests is bekeken wat de blinking rate van de lichtjes was en of de kleursterkte aan de eisen voldeed”, aldus Van Hout.

A1 Electronics produceert in totaal 1500 parrots die stuk voor stuk zijn getest door engineers van VDL TBP Electronics. “We gebruiken ons eigen testsysteem, de EBST 2.0. We nemen alle functionaliteiten van de beursgadget onder de loep. Ook programmeren we firmware, zodat we de tests goed kunnen uitvoeren. De tests gebeuren zowel digitaal als analoog. Het hele bord van de parrot ondergaat een volledige Extended Boundary Scan test”, verduidelijkt Van Hout.

Nóg efficiënter
Het testproces verliep gelukkig vlot. “We hebben geen problemen of moeilijkheden ondervonden tijdens de testfase. Op een gegeven moment ontdekten we dat het testen nóg efficiënter kon als we zowel de USB als software in één testronde zouden vangen. Dat deden we eerst los van elkaar, maar toen we ontdekten dat we dit konden bundelen hebben we dat meteen gedaan”, besluit Van Hout.

Naam
Steven Van Hout
Organisatie
VDL TBP Electronics
Functie parrotproject
Verantwoordelijke testfases
Functieomschrijving
Test Engineer