Woensdag 25 september 13:00 – 15:00

Locatie: Croesezaal

Voor veel labs is verduurzaming op en rondom het laboratorium een belangrijk aandachtspunt. Een laboratorium is geen doorsnee kantoor en het verduurzamen van het lab brengt daarom extra uitdagingen met zich mee. Laboratoria zijn zeer gespecialiseerde ruimtes waar hoge standaarden worden gehanteerd, toch kunnen ook laboranten verschillende stappen zetten om het lab te verduurzamen. In het seminar “Duurzaamheid in het lab” worden verschillende stappen besproken en kom je meer te weten over hoe jij kan bijdragen aan het verduurzamen van het laboratorium.

Dit seminar wordt verzorgd door experts vanuit Green Labs NL, UMC Utrecht en We Are Nice.

Aanmelden

Programma

Tijd Onderwerp
13:00 – 13:20 Verduurzaming van academische labs: praktische stappen naar een duurzame toekomst Spreker: Rolf Staats, Green Labs NL
13:20 – 13:40 Verduurzamen van geaccrediteerde klinische labs Spreker: Kelly Nijhof, UMC Utrecht
13:40 – 14:00 Circulaire kansen ontdekken en Realiseren Spreker: Fenna den Hartog, We Are Nice
14:00 – 15:00 Panelgesprek

Verduurzaming van academische labs: praktische stappen naar een duurzame toekomst

Verduurzaming van academische labs begint steeds grotere vormen aan te nemen in Nederland en daarbuiten. En het is ook belangrijk: Het kan niet alleen geld besparen door efficiënter te werken, maar ook fors bijdragen aan het verlagen van onze impact op het klimaat. In deze presentatie geeft  Green Labs NL een overzicht van de uitdaging, het belang van verduurzaming en natuurlijk hoe je dit zelf kunt gaan aanpakken. Met behulp van voorbeelden geven we je een vliegende start met simpele acties waarmee je morgen kunt beginnen, en helpen we je om structurele aanpassingen in gang te zetten om grote en blijvende verduurzaming bij jouw instituut teweeg te brengen.

Spreker: Rolf Staats, Green Labs NL

Verduurzamen van geaccrediteerde klinische labs

De Green Deal Duurzame zorg verwacht van geaccrediteerde klinische labs dat zij al hun processen toekomstbestendig maken. Kelly Nijhof, duurzaamheidscoördinator, legt in deze presentatie uit waarom. De nieuwe ISO15189:2022 norm richt zich op risicomanagement en zal op termijn duurzaamheid als vast onderdeel bevatten. Dit vraagt nu al om een aanpak waarin risico’s nog meer worden beperkt, kansen ontdekt en optimale patiëntenzorg gewaarborgd blijft. Duurzaam labbeheer betekent ook het beperken van milieurisico’s. Tijdens de presentatie leer je hoe je labprocessen kunt verduurzamen en hoe je hiermee kan beginnen. Lessen van het LEAF-programma van UCL bieden waardevolle inzichten voor jouw lab.

Spreker: Kelly Nijhof, UMC Utrecht

Circulaire kansen ontdekken en Realiseren

Vanuit het Noordelijk Innovatielab voor Circulaire Economie – nice°- ondersteunen wij bedrijven en overheden in de transitie naar een circulaire economie. In de eerste plaatst draait dat om mensen: wij stimuleren het bewustzijn en zetten stevig in op kennisoverdracht m.b.t. circulariteit. Daarnaast is het belangrijk om te gaan doen. We kijken naar het bedrijf; primaire processen en bedrijfsvoering, maar ook naar zijn omgeving: hoe ziet de keten uit, waarin je opereert? En letterlijk: wie zit er bv naast je op het bedrijventerrein? Hieruit destilleren we circulaire kansen. Er komen áltijd verschillende mogelijkheden naar boven, sommigen moeilijker dan andere en enkele met meer impact dan de rest. Dit geldt óók voor een lab. Vanuit deze inzichten kan je plannen maken én je eerste stappen gaan zetten. Graag vertellen wij je meer over deze eerste stappen en over de ondersteuning die nationaal en regionaal beschikbaar is om je hierin te begeleiden.

Spreker: Fenna den Hartog, We Are Nice

Je lab veilig verduurzamen: begin vandaag zelf nog

Duurzaamheid, een sleutelwoord anno nu. De laboratoriumwereld wil nog wel eens wat achterlopen op dit gebied. We spraken met Marit de Kort, aangesloten bij Green Labs NL. Dat is een initiatief om laboratoria te verduurzamen. Hoe belangrijk is duurzaamheid? En hoe kun jij zelf vandaag nog je laboratorium veilig verduurzamen?
Lees verder

Mediapartner

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)