24 september, 10:00 – 11:30

LOCATIE: Croesezaal

Hoe veilig werk jij? Dat is de vraag waar wij van hopen dat jij die na het seminar en de X-pedition kan beantwoorden. Werk je wel zo veilig als je van te voren dacht of is er ruimte voor verbetering?
Het seminar over veiligheid vindt plaats op dinsdag 24 september van 10.00 tot 11.30 uur. Drie experts vertellen vanuit hun expertise hoe je de veiligheid in het lab kan verbeteren. Tijdens dit seminar wordt duidelijk waarom het zo belangrijk is om veilig te werken op het laboratorium en welke risico’s er spelen.

Programma

Tijd Onderwerp
10:00 – 10:30 Blootstelling aan gevaarlijke stoffen, wat doe je er aan? Spreker: Lonneke van der Klooster, Diagnostiek voor u
10:30 – 11:00 GIDS: GedragsInterventie Doe het zelftool Stoffen Spreker: Jody Schinkel, TNO
11:00 – 11:30 Het onzichtbare gevaar van geluid op het laboratorium Spreker: Marcha Smeets, Human Nova

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen, wat doe je er aan?

Op het laboratoria worden veel gevaarlijke stoffen gebruikt. Iedereen wil natuurlijk zo’n laag mogelijke blootstelling aan gevaarlijke stoffen en daarom zijn er op de meeste labs veel maatregelen om blootstelling te verlagen of te voorkomen. Toch blijven we altijd kritisch kijken of alle risico’s al gedekt zijn. Kunnen en moeten we nog meer doen? Wat als situaties veranderen? Tijdens deze lezing wordt een specifieke voorbeeld uit de praktijk uitgelicht; van inventarisatie van de blootstelling tot waar mogelijk het elimineren of verkleinen daarvan.

Spreker: Lonneke van der Klooster, Diagnostiek voor u

Hoe belangrijk is gedrag in het laboratorium?

De Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is uitgevoerd, maatregelen om werknemers te beschermen zijn getroffen en toch zie je dat er nog medewerkers zijn die onnodig hoog worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Grote kans dat persoonlijk gedrag van medewerkers hier een rol speelt. Deze situatie werd tijdens het symposium van de Nederlandse Vereniging van Arbeidshygiënisten (NVvA) in 2022 door alle deelnemers (20) aan de workshop rond gedragsinterventie herkend. Ook werd beaamd dat er behoefte was aan een ondersteunende tool waarmee maatregelen gevonden kunnen worden om dit gedrag bij te sturen en zo de blootstelling van deze medewerkers te verlagen.

 

Als vervolg op de workshop zijn we met een groep van 10 arbeid hygiënisten in co-creatie en gebaseerd op de design thinking methode aan de slag gegaan om onze tool (GIDS – GedragsInterventie Doe-het-zelftool Stoffen) samen verder vorm te geven. En we zijn trots op het resultaat! Tijdens deze presentatie willen we u graag kennis laten maken met ons interactieve prototype voor de tool. We zijn benieuwd of u van mening bent dat GIDS inderdaad het extra handvat biedt om gezond te kunnen werken. Uw input kunnen we gebruiken om voor verdere ontwikkelingen binnen ons programma.

Spreker: Jody Schinkel, TNO

Het onzichtbare gevaar van geluid op het laboratorium

De inhoud van dit seminar volgt nog.

Spreker: Marcha Smeets, Human Nova

Programma veiligheid

Datum Onderwerp
Dinsdag 24 september 10.00 – 11.30 Hoe veilig werk jij? Seminar
Dinsdag 24 september 11.30 – 12.30 Effectieve decontaminatie op een nieuwe manier Workshop
Donderdag 26 september 13.45 – 14.45 Ontdek de geheimen van veiligheid Workshop
24 t/m 27 september Doorlopend Hoe veilig werk jij? X-pedition

Exposanten

en_GBEnglish (UK)