PLOT februari 2021 - Van de voorzitter...

PLOT februari 2021 - Van de voorzitter... Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Beste PLOT-ers,

Hopelijk gaat het je goed en ben je niet getroffen door het inmiddels beruchte virus of door een mentale breakdown door het thuiszitten en -werken. Binnen PLOT hebben we dit laatste ook als een zware last gezien. Daarom hebben we vorig jaar geëxperimenteerd met virtuele meetings en een conferentie vanuit de FHI-studio. Dit was erg succesvol en super motiverend!

We kunnen elkaar nog steeds niet fysiek ontmoeten maar kunnen natuurlijk wel in contact blijven en dat gaan we in 2021 zo houden. Toch moet er eigenlijk wel weer een punt komen dat we bij elkaar kunnen zijn, want om een 25-jarig jubileum nu zomaar ongemerkt of op een beeldscherm voorbij te laten gaan….. herinner je je nog het 20-jarig jubileum bij Corpus in Leiden?

Al liepen we toen al ver op de zaken vooruit met onze virtuele rondleiding door het menselijk lichaam. We zullen dit keer achteruitlopen en oude herinneringen ophalen. Wie heeft er nog foto’s, anekdotes of gewoon een goed geheugen?  

Denk er alvast over na, het lijkt me geweldig al die verhalen te verzamelen en een breed beeld te schetsen hoe het ons vakgebied en PLOT vergaan is. Misschien maken we er wel een mooi boek van (dan hebben we wel jullie input nodig natuurlijk) en wordt je naam vereeuwigd op 90 grams wit papier! Wie wil dat nu niet.

25 jaar PLOT, we gaan het er nog verder over hebben maar belangrijker is de dag van vandaag. Hoewel het inhoudelijke werk van de werkgroepen zich daar totaal niet toe leent, zijn de werkgroepen nog steeds flink actief om de kennisvergaring binnen PLOT hoog te houden. Ook in Europees verband krijgen we nog steeds goede input van onze zusterorganisaties. Dus de kennisvergaring loopt door.

De kennisdeling is natuurlijk weer wat lastiger maar je weet dat we naar oplossingen blijven zoeken. Het experiment met de studio, teams ledenvergaderingen en hybride bijeenkomsten krijgen nu een vervolg: we gaan de kennisdeling organiseren via lunchsessies. Tijdens de fysieke conferenties hebben we immers geleerd dat het meest besproken wordt tijdens de lunch, dus hoe aannemelijk is het om nu een virtuele lunchsessie te organiseren, toch? Je hoeft vooralsnog alleen zelf voor het broodje te zorgen…

Onderwerpen die bijvoorbeeld bij de lunchsessie aan bod kunnen komen zijn:

  • Digitalisering/digital twin
  • Hoe gedragen materialen zich tegenover UVC desinfectiemiddel
  • Ontwikkelingen op testgebied
  • Klanten delen steeds minder informatie en steeds meer met NDA’s geconfronteerd
  • Link IEC 60068 (Environmental testing)
  • Weathering testen (Batterijtesten en power electronics)
  • Zwaardere shakers nodig voor testen
  • Test to pass/test to fail etcetera

In de strategiesessie 2021 hebben we ook weer een sterke/zwakte-analyse met kansen en bedreigingen gedaan en hebben we een communicatieplan opgesteld om zo goed mogelijk met de leden in contact te blijven.

In dat verband wil ik jullie bijzonder bedanken voor je loyaliteit aan het PLOT. Het is voor iedereen een moeilijke tijd maar met elkaar gaan we het redden. Jullie zijn een toonbeeld dat PLOT steunt in goede, slechte en weer goede tijden (het lijkt wel een soap) en ik wens jullie in dat verband persoonlijk en zakelijk ook alle steun en het allerbeste toe.

Op naar een tijd waarin Corona gewoon weer een biertje is, 1,5 meter de minimale afname bier in de kroeg is, een wattenstaafje alleen voor je oren is en mondkapjes alleen nodig zijn als we weer met z’n allen boven een triltafel staan te gluren!

Blijf veilig, hou vol en tot ziens!

Harry Roossien, voorzitter PLOT