Greiner Bio-One neemt het voortouw in duurzaamheid

Greiner Bio-One neemt het voortouw in duurzaamheid Door: Greiner Bio-One B.V.

Martin Zwinkels, directeur van Greiner Bio-One, ziet dat klanten steeds meer belang hechten aan de visie op duurzaamheid van toeleveranciers. Niet alleen wat betreft de geleverde producten, maar ook de impact van het bedrijf op de omgeving.

Wat betreft duurzaam ondernemen is hij al meer dan tien jaar actief, wat zich heeft uitbetaald in verschillende hele praktische initiatieven. “Dan praat ik om te beginnen over intelligente led-verlichting in het pand en een warmtepomp voor verwarming en koeling. Ook hebben we in 2020 een begin gemaakt en een eerste partij zonnepanelen op het magazijn- en kantoordak van het bedrijf laten plaatsen. Inmiddels staat het gehele dak vol met zonnepanelen. Maar duurzaamheid gaat in mijn ogen verder dan energie. Het gaat ook over circulariteit in afvalverwerking bij de productie. Over papierloos werken, over comfort en over de werkrelatie met je medewerkers. Heeft iedereen bijvoorbeeld een ergonomische werkomgeving? Via IT-oplossingen zijn we steeds flexibeler gaan werken. Precies op het juiste moment overigens, want na de corona-uitbraak konden we eenvoudig goede werkplekken thuis creëren.”

Blue Plan
Het ‘Blue Plan’, uitgerold door de internationale organisatie, geeft ook mogelijkheden om de zaken breder aan te pakken. Zo levert het concern medisch gerelateerde producten die voor een groot deel uit kunststof zijn vervaardigd. Na gebruik worden deze materialen afgevoerd in gesloten containers en volledig verbrand. “Dan is het belangrijk dat je kunststof toepast die geen zware metalen of weekmakers bevat”, aldus Martin. “Wij produceren alleen zuivere polymeren die na verbranding worden omgezet in water en kooldioxide. De kooldioxide-uitstoot wordt door de afvalverwerkers getackeld.”

Dilemma’s
“We proberen – daar waar mogelijk – de hoeveelheid verpakking te reduceren, waar anderzijds farmaceutische bedrijven rekening moeten houden met processen in cleanrooms, die het soms noodzakelijk maken om producten wel driedubbel te verpakken. Het is een dilemma, waar de wens om duurzaam te werken soms wordt tegengehouden door de behoefte van de klant.”
Een ander dilemma zit hem in het terugbrengen van vervuiling via het aantal transportbewegingen. Zoveel mogelijk in bulk leveren is ideaal. Om de eigen voorraad bij medische centra minimaal te houden, wordt via aanbestedingen tegenwoordig echter dagelijkse leveringafgedwongen. Een tendens die juist leidt tot kleinere pakketjes en meer verkeersbewegingen. Er is geen keuze, want wie zich hiertegen verzet, verliest de tender. Een ontwikkeling binnen de overheid en semioverheid die lijnrecht staat tegenover de wens en de opdracht van diezelfde overheid om duurzaam te werken. “De enige oplossing zit hier in duurzame vervoersoplossingen”, aldus de directeur.
“Momenteel werkt onze transporteur aan een plan waarbij zij zeggen hun CO2-uitstoot met 90 procent te kunnen reduceren. Daar werk ik graag aan mee.”

Verantwoordelijkheid pakken
Het uiteindelijke doel van Greiner Bio-One is volledig energieneutraal te werken. En dat doel staat met watervaste inkt op de kalender van 2022 geschreven. Het idee dat het bedrijf z’n CO2-footprint met certificaten zal afkopen wijst Martin Zwinkels resoluut van de hand. “Wij doen niet aan green washing. We bedenken geen andere oplossingen dan aanpassingen die wij zelf kunnen doen.”

Bekijk hier de Greiner "Blue Plan - Sustainable from within" video