‘Ventilatiesysteem verspreidde waarschijnlijk coronavirus in verpleeghuis’

bron: www. NU.nl, d.d. 5-8-2020

 

Deze kop stond in de Nederlandse media. Voor de meeste klimaattechnologie experts is deze informatie geen echte verrassing. De belangrijkste vraag voor iedereen: wat moet er worden gedaan om het risico op verspreiding van virussen door ventilatiesystemen en dus de kans op infectie, te minimaliseren? Hygiëne is een van de belangrijkste kwesties tijdens deze pandemie. Ziekenhuizen hebben er altijd voor gezorgd dat kamers worden ontsmet nadat ze zijn gebruikt door Covid-19-patiënten. Maar hoe zit het met het openbaar vervoer, kantoren, winkels, scholen, restaurants of congreslocaties?

 

Het lijkt erop dat de 1,5 m regel en verhoging van het desinfectieregime niet genoeg zullen zijn. Hoewel wordt aangenomen dat het coronavirus zich verspreidt via grotere ademhalingsdruppeltjes en via direct contact met besmette oppervlakken en geïnfecteerde mensen, suggereren recente studies dat het zich ook kan verspreiden via kleine druppeltjes in de lucht (zogenaamde aerosols). Omdat ze zo klein zijn, kunnen aerosolen gedurende lange tijd in de lucht blijven hangen – vooral in slecht geventileerde ruimtes – waardoor overdracht via de lucht mogelijk wordt.

 

Dit potentiële gevaar is onderkend door het RIVM, die een z.g. ‘’ventilatierichtlijn’’ hebben opgesteld en deze hebben aangescherpt. Een effectief ventilatiesysteem, aangevuld met luchtdesinfectie en deeltjesfiltratie, kan het algehele infectie risico binnenshuis door in de lucht zwevende deeltjes helpen verminderen. Het zuiveren van de lucht heeft tot doel het verminderen van het risico van virale overdracht via de lucht door de tijd te verkorten waarin mensen worden blootgesteld aan virale aerosolen in deze lucht, en door de kans te verkleinen dat deze aerosolen zich op oppervlakken nestelen. Er zijn aanwijzingen dat virussen (inclusief Covid-19) op sommige oppervlakken ten minste 72 uur kunnen overleven, dus elke actie om oppervlakteverontreiniging te beperken is nuttig.

 

Aangezien de Covid-19 crisis wellicht niet de laatste keer is dat we met een pandemie worden geconfronteerd, moeten we het misschien als een kans beschouwen om blijvende veranderingen aan te brengen om de algemene gezondheid en het welzijn op het werk te verbeteren. Hygiënische ventilatie- en airconditioningsystemen zijn daar een belangrijk aspect van. Als airconditioning systemen slecht zijn ontworpen of niet goed worden onderhouden, kunnen ze snel veranderen in transmitters van ziektekiemen. Bovendien is het z.g. circulatievoud in veel openbare en kantoorgebouwen vanwege energiekosten aanzienlijk lager dan in medische omgevingen, wat betekent dat de luchtstroom beperkt is en het risico op infectie hoger.

 

Als technologieleverancier ontwikkelt Weiss Technik oplossingen om de groei en verspreiding van bacteriën, schimmels en virussen in airconditioningsystemen te voorkomen. Het nieuwe innovatieve airconditioning systeem Vindur® Top is ontwikkeld voor gebruik in ziekenhuizen, afdelingen en onderzoeksruimtes, maar ook voor openbare en industriële gebouwen, of het nu gaat om universiteiten, scholen, kinderdagverblijven, hotels of kantoorgebouwen, overal waar hygiëne belangrijk is.

 

Deze nieuw ontwikkelde Vindur® Top technologie voorkomt effectief de groei en circulatie van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen in de airconditioning.

De Vindur® Top technologie bestaat uit een ’’4-Stappen Veiligheidsconcept’’, zijnde:

  • Antimicrobiële zilver coating
  • HEPA-filters (die 99,95% van alle micro-organismen, bacteriën en virussen uit de lucht filteren)
  • UVC-lampen
  • Thermische desinfectie
  •  

    Virussen, ziektekiemen en bacteriën verspreiden zich gemakkelijk, vooral in kamers met een hoge bezettingsgraad, of het nu ziekenhuiskamers, treinen of kantoren zijn. Efficiënte ventilatie vermindert niet alleen het aantal infecties, maar verbetert ook de luchtkwaliteit, het welzijn van het personeel en uiteindelijk de productiviteit.

     

    Link naar filmpje:  https://youtu.be/CvJMYf40hnE

     

    Link naar website: www.weiss-technik.com/nl/

     

    Weiss Technik – ‘’For a Safe Future”

     

    Weiss Umweltechnik is een van de meest innovatieve en belangrijke fabrikant van omgevingssimulatiesystemen. Met deze testsystemen kunnen we alle klimatologische omstandigheden over de hele wereld en daarbuiten simuleren. Of het nu gaat om temperatuur, klimaat, corrosie, stof of gecombineerde schoktesten: wij hebben de juiste oplossing.

     

    Weiss Klimatechnik biedt betrouwbare klimaatoplossingen waar mensen en machines worden uitgedaagd: in industriële ‘precisie’ productieprocessen, ziekenhuizen, mobiele operatietenten of op het gebied van IT- en telecommunicatietechnologie. Als een van de toonaangevende leveranciers van professionele cleanroom- en klimaatoplossingen leveren wij effectieve en energiebesparende oplossingen.

     

    Industriële oventechnologie

    Onder de merknaam vötschtechnik bieden wij ook een breed productportfolio op het gebied van verwarmingstechniek. Met een ervaren team van ingenieurs en ontwerpers ontwikkelen, plannen en produceren wij hoogwaardige en betrouwbare verwarmingstechnologiesystemen voor vrijwel elk toepassingsgebied.

     

    De klok rond

    Ons serviceteam staat 24 uur per dag voor u klaar om u gerust te stellen. De kwaliteitssystemen van weisstechnik® en vötschtechnik zorgen ervoor dat producten, werking, betrouwbaarheid en duurzaamheid voldoen aan uw kwaliteitseisen. Om ervoor te zorgen dat dit wordt bereikt, moeten deze moderne, zeer complexe systemen regelmatig worden getest, onderhouden en verzorgd. Wij, uw serviceteam, doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u een tevreden klant bent en blijft!

    www.weiss-technik.com

     

    Schunk Group

    De Schunk Group is een internationaal technologie concern met circa 8.500 medewerkers in 60 landen. Het bedrijf levert een breed scala aan producten en diensten op het gebied van koolstof- en keramiektechnologie, klimaatsimulatie en klimaattechniek, sintermetalen en ultrasoon lassen. De omzet van de Schunk Groep bedroeg Eur 1,35m in 2019.

    www.schunk-group.com

     

    FHI, federatie van technologiebranches
    en_GBEnglish (UK)