26 september 2024, 10:00 – 12:15

LOCATIE: Faraday Seminarzaal in World of Electronics (hal 9)

Dit seminar informeert engineers en toepassers van embedded software over de mogelijkheden en uitdagingen bij het design van (embedded) software voor producten, apparaten of machines. De software bepaalt grotendeels de functionaliteit van producten. Belangrijke vraagstukken kunnen zijn: Hoe houd ik deze software op afstand up-to-date en hoe zit het met de traceerbaarheid, levensduur, betrouwbaarheid en kwaliteitsmanagement?

Veelal wordt ervaren dat het aandeel van software in het proces wordt onderschat. Gedurende dit seminar delen de sprekers kennis en ervaringen. Daarnaast gaan zij graag het gesprek met de aanwezigen aan over hun ervaringen met als doel te onderzoeken waar mogelijkheden liggen om elkaar te helpen in een complexe markt.

Registeer je bezoek

Programma

Tijd Onderwerp
10:00 – 10:25 Wat kost een KiloBytje embedded software ontwikkeling? Gilbert Gadet, Logic Technology
10:30 – 10:55 Embedded Software: Testen is zo kostbaar nog niet! Wout Klaren, 3T
11:00 – 11:15 Pauze
11:15 – 11:40 De impact van wet- en regelgeving op embedded software development Bart Scholten, KIWA Nederland
11:45 – 12:10 Online embedded systeem in de praktijk Mark Boer, Aemics

Wat kost een KiloBytje embedded software ontwikkeling bij u?

Zelf doen of uitbesteden? Het maakt niet veel uit: het onderdeel embedded software is, zeker bij complexere embedded systemen, een grote kostenpost in het totale budget. Vaak is het ook een post die bij nabeschouwing is overschreden. Niet verwonderlijk want de “embedded software” is een flexibele component die steeds vaker de waarde van het (eind)product bepaalt. Deze kan zelfs de waarde van het bedrijf mede bepalen. Daarmee is embedded software een kostbaar bezit en mag je er best wat meer geld aan uitgeven, of juist niet?.

In deze presentatie gaan we in op de factoren die de KiloByte prijs van embedded software bepalen, hoe je die factoren kunt beïnvloeden en daarmee kosten kunt besparen.
Gilbert Gadet, Logic Technology

Embedded Software: Testen is zo kostbaar nog niet!

Deze presentatie laat zien dat het belangrijk is om in elke fase van de embedded software ontwikkeling tijd te besteden aan het testen. We laten zien hoe in elke fase aandacht besteed wordt aan testen en welke vormen van testen in de verschillende fasen toegepast worden. Aan de hand van een casus laten we zien wat de gevolgen zijn als in een fase niet getest wordt.
Wout Klaren, 3T

De impact van wet- en regelgeving op embedded software development

Door toenemende risico’s in het cyber security domein verhoogt de Europese Unie de wettelijke eisen die aan de markt gesteld worden.
Deze nieuwe eisen zullen veel  invloed gaan hebben op het dagelijkse leven van embedded software developers, fabrikanten en distributeurs.

Ten eerste dienen fabrikanten van draadloos communicerende producten per 1 Augustus 2025 te voldoen aan extra Cyber Security eisen uit de Radio Equipment Directive (RED). Anno 2027 dienen vervolgens alle producten met digitale elementen te voldoen aan de Cyber Resillence Act (CRA).

De CRA heeft niet alleen impact op het product, maar ook op het product ontwikkel proces (secure product lifecycle management) en alle facetten van het ecosysteem zoals de cloud-omgeving en bijbehorende mobiele apps. In deze presentatie nemen we jullie mee in de belangrijkste ontwikkelingen in het kader van wet- en regelgeving en geven we inzicht in de impact en toegevoegde waarde van testing-cycli en certificering in het product ontwikkelingsproces.
Bart Scholten, KIWA Nederland

Online embedded systeem in de praktijk

Wat komt er in de praktijk bij kijken als je een embedded systeem online toegankelijk maakt? AEMICS heeft een online taplens ontwikkeld. Het biermerk logo op een biertap is vervangen door een display met een embedded systeem. Via een cloud applicatie kunnen er filmpjes en afbeeldingen op getoond worden. Effort en kosten moeten gemaakt worden om een veilige cloud verbinding te realiseren. Dit geldt zowel voor de cloud applicatie als de embedded software. In dit seminar verteld AEMICS uit eigen ervaring hoe dit is gerealiseerd en wat de leermomenten zijn geweest. En zeker niet onbelangrijk, welke onderhoudskosten zijn er als het systeem in de praktijk gebruikt wordt.
Mark Boer, Aemics

Uitgelichte bedrijven

KUK Wijdeven
KUK Wijdeven Ontwikkelt en produceert al tientallen jaren klantspecifieke spoelen, transformatoren en elektromagnetische componenten voor de hightech industrie. Wij bieden korte communicatielijnen, een korte time-to-market van prototypes en een brede…
BIOKÉ
BIOKÉ is an experienced and knowledgeable partner in life science research in order to advance scientific discovery. BIOKÉ is offering innovative, highest quality tools, workflow solutions and excellent technical and…

mediapartner

Partners

en_GBEnglish (UK)