De techniek achter verduurzaming

De techniek achter verduurzaming Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Terugblik Power Electronics & Energy Storage event

Nederland en België staan in de voorhoede van de wereldwijde energietransitie. ‘Onder de motorkap’ maken vernieuwende vermogenselektronica en energieopslagtechnologieën deze transitie mogelijk. Tijdens het Power Electronics & Energy Storage, op 28 mei in Den Bosch, stond de techniek achter duurzame energiesystemen centraal. Bekijk hieronder de aftermovie van het event.

Driehonderd bezoekers bezochten afgelopen dinsdag het sfeervolle Congrescentrum 1931 waar 29 standhouders stonden te popelen om hun innovaties te tonen. Bezoekers konden kiezen uit een track rond power electronics of energy storage die met kleuren waren aangegeven. Deze opzet beviel goed. Ook de interactieve demo’s werden drukbezocht. Tien standhouders organiseerden live demonstraties op de beursvloer waarbij bezoekers zelf producten konden uitproberen en testen.

Zijn we er klaar voor?
Traditiegetrouw werd de dag geopend in de plenaire zaal waar Bart de Vries van VONK een inhoudelijke lezing verzorgde over de relatie tussen vermogenselektronica en waterstof.  “Het is een spanningsveld,” aldus De Vries. “Enerzijds willen we allemaal meegaan in de energietransitie en daarbij speelt waterstof een essentiële rol – zeker voor de industrie. Anderzijds stijgt de vraag naar elektriciteit zo exponentieel dat we moeten oppassen dat gridoperators en electrolysers er klaar voor zijn en dat de stroomvoorziening betaalbaar blijft.”

Hoog niveau
Na deze prikkelende openingslezing, konden bezoekers kiezen uit maar liefst 23 inhoudelijke presentaties waarbij alles draaide om verdieping van vakkennis. Een veel voorkomend thema was netcongestie. Verschillende oplossingen voor dit maatschappelijke probleem passeerden de revue. Zo sprak Jeroen van Hapert van  ExideTechnologies over peak shaving om te voorkomen dat bij kortstondige pieken in stroomvraag het net overbelast wordt. Rutger Kersjes van de Universiteit Twente zoomde specifiek in op de werking van het stroomdistributiesysteem voor een elektrisch vliegtuig (de Pipistrel Velis). In de circuitconfiguratie die elektrisch vliegen mogelijk maakt, is een belangrijke uitdaging de beheersbaarheid van de vermogensoverdracht tussen de twee DC-aangesloten energieopslagsystemen en de werking van de motor. Een aansprekend onderwerp dat het publiek tot de laatste seconde boeide.

Groene batterijen
Noël Steentjes sloot namens Bredenoord het event af met een overzichtslezing waarbij hij zijn publiek overtuigde van het grote belang van groene batterijen voor verduurzaming binnen de energiesector. Steentjes bleef daarbij wel realistisch. “We spreken niet voor niks over een transitie. Op korte termijn zie ik vooral heil in hybride toepassingen; een mix van verschillende alternatieve brandstoffen met energy storage-oplossingen,” aldus de ingenieur.

Download de presentaties
Het was een succesvolle en goedbezochte dag die wederom de actualiteit van energy storage en power electronics onderstreept. Was jij niet in de gelegenheid om langs te komen, maar wil je de presentaties wel graag inzien? Of was jij wel aanwezig maar wil je alle informatie nog eens rustig nalezen? Dat kan! Alle lezingen staan online en zijn vrij toegankelijk voor eigen gebruik.

Download de lezingen