Een duik in de toekomst van draadloze communicatie

Een duik in de toekomst van draadloze communicatie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Terugblik RF Technology Event 2024

Op 18 april verwelkomden we bijna tweehonderd bezoekers, exposanten en sprekers in Leusden voor het RF Technology Event 2024. Het was een dag vol inspirerende lezingen en live demonstraties over de toekomst van draadloze communicatietechnologie. Met elf inhoudelijke lezingen, twee plenaire sprekers en achttien exposanten was het een geslaagde dag met volop gelegenheid om te netwerken en kennis op te zuigen.

Download de presentaties van het event

Een opvallende trend op het gebied van radiofrequentie (RF) is de voortdurende evolutie van communicatienetwerken. Terwijl 5G geleidelijk wereldwijd wordt uitgerold, staat 6G al in de startblokken. De laatste belooft nóg hogere datasnelheden, een lagere latentie en een grotere netwerkcapaciteit. Ontwikkelingen die de weg banen voor een breed scala aan nieuwe toepassingen: van autonoom rijdende voertuigen tot real time holografische communicatie.

Enorme kansen
Maar de groeiende vraag naar snelle en betrouwbare draadloze toepassingen brengt grote technologische uitdagingen met zich mee, aldus Filip Louagie van IMEC. De professor vertelde tijdens zijn openingslezing op het event over de uitdagingen die de weg naar 6G markeren. Zal de volgende generatie slagen waar eerdere generaties tekortschoten? De technische kanttekeningen rond de opmars van nieuwe communicatiesystemen zijn aanzienlijk, maar bieden tegelijk enorme kansen voor (tech)bedrijven en de industrie. Niet voor niks zaten toehoorders tijdens de lezing op het puntje van hun stoel.

Handen uit de mouwen
Na het betoog van Louagie stonden elf deskundigen klaar om de laatste trends en ontwikkelingen rond RF-technologie verder uit te diepen tijdens het lezingenprogramma. Nieuw dit jaar waren de live demonstraties op de beursvloer. Vijf exposanten daagden belangstellenden uit om de handen uit de mouwen te steken door de innovaties ter plaatse uit te proberen. Het ontlokte enthousiaste reacties aan bezoekers die de uitdaging aangingen.

Kosmische signalen
Paulus Kruger van Astron sloot het event af voor een bomvolle zaal. Hij vertelde over  LOFAR, 's werelds grootste en meest gevoelige LF-radiotelescoop ter wereld. De supertelescoop heeft talloze wetenschappelijke doorbraken mogelijk gemaakt omdat het in staat is om zeer zwakke kosmische signalen uit de begintijd van ons universum te detecteren te midden van de sterke signalen uit de 21ste eeuw. Verschillende landen faciliteren LOFAR-antennes  en werken samen aan de  International LOFAR Telescope, maar het hart van de telescoop staat nog altijd op een terp in Drenthe, op fietsafstand van de Hunebedden.

Technologische uitdagingen
Kruger vertelde over de technologische uitdagingen waar LOFAR mee te maken heeft: van fysieke obstakels die RF-stralen hinderen tot data- en verwerkingseisen. Ook sprak hij over de rol van nieuwe technologieën, zoals low-noise RF-verbindingen en RFI-uitschakelingen om de prestaties van LOFAR te optimaliseren. De wetenschapper sloot af met een blik op de toekomst van zowel LOFAR als andere fase-array-telescopen.

Download de presentaties
Kennisdeling stond centraal tijden het RF Technology Event, maar er was traditiegetrouw ook ruime gelegenheid om te netwerken en de nieuwste innovaties op het gebied van draadloze technologie te ontdekken op de stands.

Kon jij er dit jaar niet bij zijn? Niet getreurd! De PDF’s van de presentaties kan je gratis downloaden op de website van het event.

Het volgende RF Technology Event is in 2026 op een nieuwe locatie. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief, zodat we jou als eerste kunnen informeren. Tot ziens op RF Technology Event 2026!