Vrijdag 27 september was de laatste dag van de World of Industry, Technology & Science (WoTS). Dé tweejaarlijkse technologie vakbeurs van de Benelux. De Jaarbeurs Utrecht was van 23 tot en met 27 september de ontmoetingsplaats waar ruim 15.000 professionals, studenten, wetenschappers en tech-enthousiastelingen samenkwamen.

Vanaf de eerste dag stromen de bezoekers van het Jaarbeursplein richting de entrees en verspreiden zich over de hallen. De met zorg ingerichte stands verwelkomen de eerste bezoekers. Ruim 430 bedrijven staan voor je klaar, van laboratorium apparatuur tot industriële toepassingen en geavanceerde elektronica. Eén voor één nemen de bezoekers hun badge in ontvangst en verspreiden zich over de verschillende werelden.

Snoepwinkel

In hal 9 bij de uitgiftebalie van de beursgadget, dit jaar de Omgevingsmonitor, is een groep studenten van Hogeschool Windesheim druk in de weer met schroevendraaiers. Eén van de studenten haalt het plasticlaagje van het zonnepaneel. “Wij moeten hem straks alleen nog activeren”, vertelt hij. “En daarna, hacken natuurlijk en aan de home assistant hangen.” De derdejaars studenten zijn voor de eerste keer op de beurs. “Overal zijn leuke dingen te zien én ik ben op zoek naar een stageplek. Het verzamelen van de verschillende onderdelen is dan een mooi aanknopingspunt om in gesprek te gaan met bedrijven. Dit voelt echt als een snoepwinkel.”

Robotonderonsje

In hal 11 staan exposanten en bezoekers samengebogen over een werkbank vol instrumenten. In glimmende displays staan futuristische robotarmen en hoor je het geautomatiseerde gezoem van kleppen en aandrijvingen die ritmisch schakelen. Ook de procesindustrie in hal 8  is goed vertegenwoordigd. Van schroeftransport tot instrumentatie en tanks en silo’s. Hier krijg je per toeval een blik in de wereld van morgen. In het gangpad ontmoeten de robothonden van Yokogawa en Defensie elkaar; een waar robotonderonsje. Onder enthousiast geroezemoes genieten bezoekers van deze traktatie.

Stempelkaart

In de World of Laboratory gaan bezoekers zelf op onderzoek uit. Bij de uitgiftebalie staat een lange rij voor de X-pedition: een interactieve tour over de beursvloer langs zes specialisten. Studenten én doorgewinterde professionals worden met een stempelkaart op pad gestuurd en leren op praktische wijze over duurzame en veilige oplossingen in het laboratorium. Met een volle stempelkaart en een tas vol pennen, flyers en presentjes lopen de bezoekers naar de seminarzalen. Het is een bijzonder gezicht: tussen alle bedrijvigheid zitten bezoekers geconcentreerd te luisteren dankzij een silent-disco-systeem.

Overladen met informatie, indrukken en ervaringen verlaten de bezoekers aan het einde van de dag de Jaarbeurs. De WoTS is meer dan een vakbeurs; het is een platform waar mensen met dezelfde interesses en doelen samenkomen. Hier ontstaan waardevolle contacten en samenwerkingen die verder reiken dan de beursvloer.

We kijken ernaar uit je bij de volgende WoTS weer te verwelkomen.

Aftermovie

Prijswinnaars

X-pedition Veiligheid

Technologie beweegt

Dag drie. De World of Industry, Technology & Science is in beweging. Bezoekers stromen van het Jaarbeursplein richting de ingang en verspreiden zich over de hallen. De beursvloer gonst van de activiteit. In een wereld waar de technologische ontwikkelingen elkaar in een rap tempo opvolgen is stilstand achteruitgang. Technologie beweegt. Laat je meevoeren over de Industry Highway naar de maakindustrie in hal 11. Exposanten en bezoekers staan samengebogen over instrumenten en werkbanken. In glimmende displays staan futuristische robotarmen en hoor je het geautomatiseerde gezoem van kleppen en aandrijvingen die ritmisch schakelen. Kom vrijdag 27 september naar de Jaarbeurs. Stap in de stroomversnelling en laat je meevoeren naar de wereld van morgen.

De Omgevingsmonitor

World of Electronics: een snoepwinkel voor elektronica enthousiastelingen

Lees verder

Stand in de spotlight: Makso Assemblage

“Onze slogan is wij maken elektronica,” vertelt Maurice Uytdewilligen, operationeel directeur bij Makso Assemblage. “Je verwacht daarom misschien dat wij hier veel producten neerzetten, maar dat doen wij bewust niet. Onze klanten vertrouwen ons om producten voor hen te maken en daar gaan wij netjes mee om.” Op een groot beeldscherm wisselen snelle beelden elkaar af. “Op deze manier laten we met beeld zien wat wij doen.” Aan de linkerkant nodigt een huiskamer uit om plaats te nemen en worden bezoekers voorzien van een drankje. “In het standontwerp vind je elementen terug die je bij ons op kantoor ook terugziet, zoals de lattenwand en de huiselijke sfeer.”

Seminar kwaliteit: de terminologie van de metrologie

Tijdens het seminar kwaliteit in het laboratorium gaan we terug naar de basis: van de ontwikkeling van het concept ‘meter’ tot aan de zeer specialistische terminologie van de metrologie. Accreditatie, kalibratie, standaarden en normeringen passeren één voor één de revue. De sprekers staan ook stil bij het belang van kwaliteit. Peter Kootstra van Lab QAcademy legt uit: “Voor veel mensen is het laboratorium een black box. Je levert een monster in en dan komt er een testresultaat uit. Accreditatie zorgt voor vertrouwen.”

Stand in de spotlight: Boom

It’s all in the name bij de stand van laboratoriumleverancier Boom. In deze groene oase kom je direct tot rust. “We kunnen niet alles meenemen,” vertelt marketing manager Martijn Jakobs. “Maar we hebben hier een kleine selectie van apparatuur, benodigdheden en chemicaliën.” Naast de prachtige olijfboom springt ook het duurzaamheidsconcept in het oog. Met dit display vol duurzame alternatieven inspireert het familiebedrijf bezoekers om de stap te zetten naar een duurzamer laboratorium. “De stap naar duurzamer werken hoeft helemaal niet zo groot te zijn. Je kunt klein starten met duurzame alternatieven. Elke stap is er eentje.”

Techniek en spel vinden elkaar op de WoTS

Op de World of Industry, Technology & Science vinden technologie en spel elkaar; staan jong en oud samen op de beursvloer en vind je doorgewinterde professionals en studenten naast elkaar op het podium. In de World of Industry kom je oren en ogen te kort. Kom kijken naar robothond Spot in actie bij Defensie; bewonder de raceauto bij het Studenten Innovatie Paviljoen en maak een praatje met de exposanten van de Machevo en Feda paviljoens. In de World of Electronics zitten bezoekers én exposanten sleutelend op de grond, aan statafels en in gangen en paden; de beursgadget moet immers in elkaar. De omgevingsmonitor, de beursgadget van WoTS 2024 is een daverend succes.

Nieuws van PompNL: WoTS veelbelovend van start

Op de eerste dag van de World of Industry, Technology & Science (WoTS) ogen de gangen goed bevolkt. Vijfdejaars Laboratorium Technologie studenten spitsen hun oren bij het horen van de Banenmarkt. Daar kunnen ze zeker aan de labkant vier dagen lang hun CV laten checken en in contact komen met recruiters. Op de World of Industry krijgen ze die kans op donderdag. Het werkt dus effectief om te zien welke bedrijven je graag willen aantrekken en daarvoor ook hun stinkende best doen. Verder was het voor PompNL vooral een feest van herkenning. ‘Oude bekenden die hun noviteiten presenteren en vertellen waar ze op dit moment mee bezig zijn. Zowel op Pump Plaza als in de gangen eromheen.

Nieuws van Process Control: veilige 8 en 12 knops PLd-handzenders

Tele Radio demonstreert deze week 8 en 12 knops PLd-handzenders uit hun assortiment door middel van een bewegende robothond. Deze twee handzenders zijn beschikbaar in de Panther-reeks en bieden een uiterst veilige besturing, met een onafhankelijk gecertificeerde PLd-stopfunctie die werkt op de wereldwijd gebruikte frequentie 2,4 GHz. De Pld-zenders bieden tweestaps-knoppen en een veilige, ongestoorde, draadloze communicatie tot wel meer dan 500 meter. De Panther PN-T19-2 met 8 knoppen en de 12 knops Panther PN-T29-12 zijn eenvoudig te programmeren en reeds voorzien van verschillende ‘pre-sets’ voor bepaalde toepassingen.

De World of Industry, Technology & Science is geopend

Dinsdag 24 september, dag één, bezochten 3389 professionals, vakenthousiastelingen en studenten de grootste technologische vakbeurs van de Benelux. Mis het niet en stap in de World of Industry, Technology & Science. Neem je badge in ontvangst en volg de Lab Highway naar een wereld vol technologische ontwikkeling. Laat je verassen door het inhoudelijke programma en maak kennis met meer dan 430 exposanten.

Kijk mee: dinsdag 24 september

Stand in de spotlight: Tetra Pak

Direct aan de Industry Highway achterin hal 8 torent de stand van Tetra Pak hoog boven de anderen uit. “Het hoofdthema van de stand is Innovation Starts Here”, vertelt Sandro Leonardi, Director Communications bij Tetra Pak. Hij legt uit dat de begane grond van de stand uit vier onderdelen bestaat: processing, services, packaging en automation. “Bij die laatste komen alle onderdelen samen,” legt Sandro uit. Op de tweede verdieping is een luxe hospitality ruimte ingericht waar gasten onder het genot van een kopje koffie genieten van het uitzicht over de beursvloer.

Het gevaar van onzichtbaar geluid

Tijdens het seminar hoe veilig werk jij vertellen drie experts vanuit hun vakgebied over veiligheid in het laboratorium. Marscha Smeets van HumanNova neemt de aanwezigen mee in het gevaar van onzichtbaar geluid. Onzichtbaar, omdat infra- en ultrageluid door veel mensen niet waargenomen wordt, maar wél schadelijk is. We doen een kleine test, en Marscha vraagt de groep om een hand op te steken wanneer het geluid over de speakers niet meer hoorbaar is. Er klinkt een luide lange piep, die steeds hoger wordt. Langzaam gaan de handen omhoog, totdat niemand het meer kan horen. “Dat is mooi,” concludeert Marscha. “Jullie hebben een goed gehoor!”

Kijk mee achter de schermen

Achter de schermen

In korte tijd veranderen de grote, lege hallen van de Jaarbeurs in een bruisende beursvloer vol bedrijvigheid. Bouwwerken van wel zes meter hoog worden door een leger aan standbouwers in elkaar gezet. Heftrucks rijden af en aan door de gangpaden, terwijl de opbouwploegen druk in de weer zijn met karren vol standmateriaal. In het kleine kantoortje van de organisatie is het een komen en gaan van leveranciers, standbouwers en exposanten. “Als je als beursorganisatie tijdens de beurs nog heel druk bent, is er ergens iets niet goed gegaan”, vertelt Petra Kortenoeven, manager Beurzen bij FHI.

Ben jij erbij?

Uitgelicht nieuws

Antimicrobiële resistentie is een verborgen pandemie

Verder lezen
FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)