RF Technology Days: 5G en quantum computing

RF Technology Days: 5G en quantum computing

Door: FHI Digitale Service

De RF Technology Days, begonnen op 18 april in Veenendaal, kende dit jaar twee thema’s die in meerdere technologiesectoren een buzz veroorzaken: 5G en quantum computing. In het lezingenprogramma werd hier uitgebreid bij stilgestaan.

Door: Dimitri Reijerman

RF technology daysAndrew Webb van het Leids Universitair Medisch Centrum dook in de wereld van MRI-scans. Webb en zijn collega’s doen onderzoek hoe hoogfrequente en laagfrequente radiosignalen inzetbaar zijn voor MRI-scans. Ook poogt Webb samen met collega’s een goedkopere MRI-scanner te bouwen. Zo kunnen dergelijke scanners ook betaalbaar worden voor medische instellingen in arme landen.

Qubits

Raymond Schouten van QuTech vertelde over de zoektocht naar een volledig functionele quantumcomputer. Hij zoomde in op de chip waarin dankzij natuurkundige fenomenen als superpositie en verstrengeling van qubits complexe berekeningen razendsnel zijn uit te voeren. De onderzoekers bij QuTech gebruiken RF-apparatuur, zoals fluxcontrollers, om de qubits uit te kunnen lezen. Ook technieken als reflectometrie en vectormodulatie kwamen aan de orde.

Duije Deurloo, collega van Schouten, ging in een tweede lezing over het hot topic van quantum computing nog wat dieper op het onderwerp. Hij legde aan zijn toehoorders uit hoe met een Microwave Vector Switch Matrix individuele qubits zijn te controleren. FHI sprak eerder met Deurloo.

Snelle netwerken

Een ander thema was 5G. LionIX gaf inzicht op het gebruik van microgolven voor 5G-netwerken. Technologie als beamforming, waarbij datastromen dynamisch worden gericht, is noodzakelijk om de hogere bandbreedte te realiseren. Integrated microwave photonics-technologie, onderdeel van de fotonica-revolutie die zich voltrekt, is nodig om alle data te transporteren.

Dominik Boehier van INGUN besprak testapparatuur voor 5G. Hij beschreef de opkomst van technologie als MIMO en mmwave. Omdat nog niet geheel duidelijk is welke varianten van deze technologieën zal worden gekozen, is er nog veel testwerk nodig.

De lezingen op de RF Technology Days werd afgesloten door Faisal Mubarak van VSL. Hij vertelde hoe zijn bedrijf onderzoek doet naar het kunnen monitoren van apparaten op nanoschaal. Geen toekomstmuziek, maar research van vandaag de dag.

RF technology days