SCHURTER: van familiebedrijf naar wereldspeler

SCHURTER: van familiebedrijf naar wereldspeler Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

SCHURTER Electronics B.V. breidt haar markt in Nederland uit. Het van oorsprong Zwitserse elektronicabedrijf had al langer een vestiging in Nederland waar klantspecifieke bedieningspanelen worden ontwikkeld, geproduceerd en verkocht. De verkoop van de elektronische componenten verliep altijd vanuit het hoofdkantoor in Luzern. Tegenwoordig kunnen bedrijven ook in het Overijsselse Hardenberg terecht voor het gehele componentenportfolio van SCHURTER, naast de bedieningspanelen en solutions, een zakelijk totaalpakket.

Eric Veurink“Door de nieuwe manier van werken kunnen we nóg betere support bieden aan onze klanten en distributeurs,” vertelt Eric-Jan Veurink enthousiast. Veurink is accountmanager binnen SCHURTER en sinds een paar maanden hét aanspreekpunt voor nieuwe en bestaande klanten voor componenten in de Benelux. “We merken dat mensen het prettig vinden om een lokaal aanspreekpunt te hebben,” licht Veurink toe. “En natuurlijk praat het ook makkelijker in het Nederlands.”  

Lokale kantoren

Lokale kantoren zijn volgens Veurink de drijvende kracht achter het succes van SCHURTER. Wat ooit in 1933 begon als een familiebedrijf, opgericht door Heinrich Schurter, is inmiddels uitgegroeid tot een multinational met 21 vestigingen in 17 landen. En dit is nog maar het begin, want de visie van de firma is groots en internationaal. Veurink: “Wij willen door het uitbreiden van ons salesnetwerk uiteindelijk wereldspeler worden in onze sector.”

Ondanks deze ambitieuze plannen doet de sfeer in de lokale vestiging nog steeds denken aan het gezellige familiebedrijf van weleer. “De lijnen binnen SCHURTER zijn altijd kort gebleven. Er is een enorme bereidwilligheid om elkaar en de klanten te helpen,“ legt Veurink uit. “Op onze vestiging in Harderberg werken meer dan honderd mensen, maar toch ken ik iedereen persoonlijk. Zelfs met onze zusterkantoren in het buitenland is het contact informeel. Onze CEO Ralph Müller kwam onlangs vanuit Zwitserland op bezoek in Harderberg en dan maakt hij gelijk een praatje met iedereen. Die laagdrempeligheid is kenmerkend voor de sfeer binnen SCHURTER.”

Positieve bedrijfscultuur

De positieve bedrijfscultuur heeft zijn weerslag op het personeel. Veurink: “Tijdens mijn sollicitatiegesprek, inmiddels 14 jaar geleden, werd mij direct verteld dat veel collega’s al tientallen jaren bij SCHURTER werken. Dat is veelzeggend. Het is voor ieder technologisch bedrijf een uitdaging om gekwalificeerd personeel te vinden, ook voor ons, maar als collega’s eenmaal binnen zijn, gaan ze niet snel meer weg. SCHURTER investeert in haar werknemers. Er zijn geregeld gezamenlijke activiteiten, je krijgt de kans om je te ontwikkelen en de doorgroeimogelijkheden zijn uitstekend. Allemaal zaken die bijdragen aan de goede sfeer. Het is gewoon fijn om hier te werken.” Zeker in deze tijd, waarin personeelsschaarste een grote rol speel in de elektronica sector, betaalt de investering in menselijk kapitaal zich ruimschoots terug.

Uitdagend en afwisselend

“We weten allemaal waar we binnen de elektronicasector momenteel tegenaan lopen, maar daar wil ik de nadruk niet op leggen,” vervolgt Veurink. “Het zijn uitdagingen waar we uiteindelijk met elkaar, ook binnen de sector, een oplossing voor moeten vinden. We kunnen niet toveren, maar we gaan er wel voor en we zijn altijd duidelijk naar onze klanten toe. En soms is ‘nee’ ook een antwoord, hoe vervelend ook. De elektronicawereld is hectisch en zal dat altijd blijven, maar dat maakt het werk ook uitdagend en afwisselend. Ik vind het prachtig.”

Veurink ziet de toekomst van de elektronica-industrie positief in. “De rol van elektronica wordt wereldwijd alleen maar groter; die trend is niet meer te stoppen. Onze producten worden gebruikt in ontelbaar veel elektronische toepassingen, waaronder medische apparaten, laboratoria, de automotive- en energiesector, de telecomindustrie, ruimtevaart en ga zo maar door. En de vraag naar componenten en bedieningspanelen neemt nog steeds toe. De ontwikkelingen gaan razendsnel.” 

Contactloze schakelaar

SCHURTER probeert op deze ontwikkelingen in te spelen door zelf innovatief te zijn. Zo introduceerde ze onlangs de contactloze schakelaar (touchless switch). Deze techniek maakt het mogelijk om een apparaat te bedienen zonder het aan te raken. “Dat is in onze tijd – waarin het belang van hygiëne steeds belangrijker wordt- superrelevant,” aldus Veurink. De optische technologie kan in tal van toepassingen worden verwerkt, zoals verkoop-en parkeerautomaten, sanitair en andere plekken waarbij contact met de hand onwenselijk is.

Technische experts

De technische experts binnen SCHURTER streven er naar om een voortrekkersrol te vervullen als het gaat om technologische innovaties. Veurink: “Onze productmanagers zijn echte experts. Ze weten precies van de hoed en de rand en bouwen hun expertise continu uit. Als ik een vraag heb, krijg ik vrijwel direct antwoord, ook bij technisch complexe vragen. Dit koppel ik dan weer terug naar de klant en zo blijft de snelheid erin. Als extra service kunnen de productmanagers ook zelf bij klanten op bezoek om trainingen te geven of technische ondersteuning te bieden.

Puzzelen

De meeste nieuwe producten en innovaties op het gebied van de componenten worden in het hoofdkantoor in Luzern ontwikkeld. Daarbij wordt alles met Zwitserse precisie gedocumenteerd, ook op het gebied van certificeringen. “Binnen de kaders van de wet blijven we flexibel. Desgewenst, indien mogelijk, stemmen we het ontwerp en de techniek helemaal af op de wensen van de klant,” aldus Veurink. “Onze ingenieurs kunnen de buitenkant aanpassen, zoals het logo, kleurenschema en de behuizing, maar ook de software zelf. Voor onze ontwikkelaars is dit geen enkel probleem. Zij puzzelen net zo lang door tot aan alle technische specificaties is voldaan. De wens om de klant tevreden te stellen, blijft altijd onze drijfveer.”  

Wilt u meer weten over SCHURTER Electronics? Neem dan contact op met Eric-Jan Veurink of een van zijn collega’s via: 0523 281 200  Of bekijk de website van SCHURTER: schurter.com.