Topsoldeerders gaan de strijd aan tijdens E&A

Topsoldeerders gaan de strijd aan tijdens E&A Door: FHI

Tin, vloeimiddel en uiteraard een soldeerbout: solderen, dat al vijfduizend jaar geleden in Mesopotamië werd gepraktiseerd, is onlosmakelijk verbonden met de elektronicamarkt. Tijdens E&A is solderen zelfs een topsport: professionals gaan onderling de strijd aan in de hoop de beste soldeerder van de Benelux te worden.

Han Raetsen van Cobar Europe B.V., sponsor van de soldeercompetitie, heeft veel ervaring met soldeerwedstrijden. Samen met handelsorganisatie IPC heeft Raetsen al twee jaar op rij internationale kampioenschappen opgezet in onder andere Rusland. Daarin had hij de rol van MIT, oftewel Master IPC Trainer.

Tijdens deze soldeerwedstrijden worden op verschillende werkplekken - afhankelijk van het deelnemeraantal - dezelfde soldeeropdracht uitgevoerd door de deelnemers.

Raetsen vertelt hoe hij een goede soldeerder kan herkennen: “Ten eerste: de gefabriceerde producten moeten werken, bijvoorbeeld dat een aantal LEDs oplichten. Ook is het belangrijk dat een soldeerder de juiste tools en de correcte instellingen van de soldeerequipment gebruikt. Daarnaast verdient het gebruik van de juiste methodes voor het solderen, geen transfer soldering bijvoorbeeld.”

Hij ziet uit naar de E&A-soldeercompetitie, een wedstrijd waarin de deelnemers mooie prijzen kunnen winnen. Raetsen: “Omdat dit de eerste keer is voor FHI is het moeilijk te voorspellen hoe deze wedstrijden gaan verlopen. Op andere beurzen is het echter vaak een succes omdat er daadwerkelijk iets geproduceerd word.

Wilt u meedoen met de wedstrijd ‘Beste soldeerder van de Benelux’? Schrijf u dan nu gratis in voor de wedstrijd via de registratiemodule van de beurs.