Analis wil maatwerk leveren bij implementatie labautomatisering

Analis wil maatwerk leveren bij implementatie labautomatisering Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De innovatie in de labwereld gaat steeds sneller, zeker op het gebied van labautomation. In deze serie van portretten belicht FHI een aantal leden van de branche Laboratorium Technologie met kennis op dit gebied. Een van die leden is Analis. We spreken met Hans Sluimer (Area Sales Manager Nederland) en Marco Markus (sales manager) over hun bedrijf en de laatste ontwikkelingen op het gebied van labautomatisering.

 Door: Dimitri Reijerman

Analis heeft al meer dan 90 jaar een sterke band met de labwereld. Jaar in jaar uit is het bedrijf bezig om tal van klanten in de branche te helpen, zegt Markus: “We zijn van oorsprong een Belgisch familiebedrijf, opgericht in 1927 als een spin-off van de universiteit van Namen. In die begintijd produceerden we de gereedschappen die wetenschappers nodig hebben om onderzoek te doen. We produceren nog steeds wel zelf tools, maar dat is een heel klein onderdeel geworden. Inmiddels vertegenwoordigen we een kleine honderd leveranciers in de volledige breedte van de laboratoriumtechnologie. En wij leveren naast basisproducten ook specifieke labproducten. Denk bijvoorbeeld aan reactoren en fermentoren voor de life science-branche.”

Procesoptimalisatie

Ook de markt voor labautomation wordt bediend door Analis, zo vertelt Markus: “Binnen de markt voor labautomatisering hebben we niet perse alle hardware, maar we hebben wel een product dat heel belangrijk is in de procesoptimalisatie.” Maar domweg automatiseren om het automatiseren moet je niet doen, zegt hij: “Het is denk ik een regel dat als je een slecht proces automatiseert dat je dat beter niet kunt doen. Je hebt altijd een driehoek tussen snelheid, kwaliteit en kosten. Als je een van die drie uit het oog verliest, dan is het zinloos om te automatiseren.”

Hans Sluimer vult hem aan: “De optimalisatiefactor bij labautomatisering wordt vaak vergeten. Met de juiste tools kun je direct aan de slag. Maar je hebt ook te maken met regelgeving. Denk aan air sampling in clean rooms bijvoorbeeld die bij de ontwikkeling van vaccinaties belangrijk is.”

Markus: “Onze insteek is dan ook: probeer te luisteren naar de klant. Waar is precies behoefte aan? Hoe kunnen we op basis van onze deskundigheid processen verbeteren? Dus van het begin tot het eind maatwerk leveren. We verkopen niet alleen producten, maar geven ook advies en zo nodig ook trainingen.”

Op het vlak van labautomation gaan de ontwikkelingen snel. Analis probeert daar steeds op in te haken om zo diverse soorten labs te kunnen helpen, zegt Sluimer: “Als ik kijk naar bijvoorbeeld de life science-markt dan zie je dat IT steeds belangrijker is. Dat komt ook doordat nieuwe reglementen het afdwingen om al je onderzoek continu vast te leggen. Bedrijven als Artel hebben daarvoor software ontwikkeld zodat iedereen dat kan doen. Maar er is in de life science-markt meer flexibiliteit nodig in de softwa"re. Wij kunnen daar bij helpen.”

Markus denkt dat sommige labs verder zijn op dit vlak dan andere laboratoria: “Klinisch chemische laboratoria zijn het verst in automatisering. Belangrijk daarbij is dat je van begin tot eind het proces kan borgen. Bij voorkeur doe je dat door systemen aan elkaar te koppelen. En IT is natuurlijk goed voor het nauwkeurig vastleggen van data. Verder wil je visuele informatie ook omzetten naar data. Daar zie je nu de combinatie van goede camera’s en artificial intelligence opkomen.”

Analis neemt deel aan het online LabAutomation event. Op dinsdag 15 juni om 15.00 uur geeft Nathaniel Hentz van Artel namens Analis een presentatie met de titel "Evaluating Disposable Pipette Tip Performance: Guided by Science".