Circulaire economie, meer dan recycling

Circulaire economie, meer dan recycling Door: LabMakelaar Benelux B.V.

LabMakelaar Benelux B.V. zet in op een wereld met een sterke circulaire economie, waarin bedrijven eenvoudig toegang krijgen tot een totaaloplossing voor hun laboratorium met kwalitatief goed en hergebruikt materiaal. 

Alles dat wij mensen doen, draait op wat de aarde ons geeft. Haar grondstoffen gebruiken we voor voedsel, drinkwater en onderdak, voor kleding en elektrische apparaten. Haar brandstoffen gebruiken we om onze auto’s, treinen en vliegtuigen te laten rijden of vliegen. Ze geeft ons warmte en verkoeling. We zijn letterlijk nergens zonder onze aarde.

In 2050 zijn we naar verwachting met bijna 10 miljard mensen op aarde, waar dit er op dit moment nog ruim 7,5 miljard zijn. De vraag naar grondstoffen neemt dus steeds verder toe, terwijl de hoeveelheid beschikbare grondstoffen alleen maar afneemt. Willen wij ook in de toekomst nog welvarend kunnen leven op een gezonde planeet met een duurzame en sterke economie, kan dit alleen als we vanaf nu slimmer omgaan met onze grondstoffen. Daarom is nu het moment om een nieuw systeem te bouwen. Samen naar een circulaire economie in 2050!

Bij een circulaire economie denkt men vaak alleen aan recycling. Een circulaire economie gaat echter verder dan alleen recycling:

  • Zuiniger omgaan met grondstoffen door anders te denken over productieprocessen.
  • Anders ontwerpen, vóór productie al rekening houden met de mogelijkheden voor upcycling (hergebruik) en recycling.
  • Hergebruik van producten
  • Reparatie, onderhoud en revisie van producten
  • Ondernemen op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier.

Wat u kunt doen?
Ga pas op zoek naar nieuw, als het circulair niet verkrijgbaar is. Via onze laboratoriummarktplaats zijn wij de schakel tussen aanbieders en inkopers van tweedehands laboratoriuminstrumenten, laboratoriuminventaris en laboratoriummeubilair. Zo kunt u wellicht zeer voordelig uw gewenste laboratoriuminrichting vinden en draagt u uw steentje bij aan een circulaire economie! Ook zet u zo direct de eerste stappen in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat bedrijven verantwoordelijkheid dragen voor maatschappelijke problemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering, vergrijzing, of arbeidsomstandigheden. LabMakelaar Benelux is partner van MVO Nederland. Wij werken dan ook volgens de richtlijnen van MVO Nederland op het gebied van duurzaamheid en veiligheid.

Neemt u voor een advies op maat contact met ons op, zodat we samen kunnen werken aan een sterke circulaire economie in het laboratorium.