Mini-training liquid handling voor labprofessionals

Mini-training liquid handling voor labprofessionals Door: FHI federatie van technologiebranches

Pipetteren: precisiewerk dat vraagt om opperste concentratie en een vaste hand. En een taak waarbij aandacht voor een goede uitvoering, zowel fysiek als technisch gezien, een must is. Daarom organiseren we tijdens WoTS 2022 voor laboranten en labmanagers de mini-training ‘liquid handling’.

Aan het eind van deze mini-training weet je…

 • Ergonomisch te pipetteren met de juiste materialen
 • Hoe je van handmatig testen naar een geautomatiseerd platform overstapt
 • Welke variabelen invloed hebben op deze transfer
 • Wat de kritische parameters van een te automatiseren workflow zijn
 • Hoe liquid handling met PAL Robotics werkt

Een waardevolle middag
Leer niet alleen van de trainers, maar ook van elkaar. Wij stimuleren interactie door het aantal deelnemers tot 25 te beperken. Ook begint de dag met een smakelijke lunch, waarbij ruimte is om met elkaar in gesprek te gaan. Vervolgens doorlopen we drie modules, met tussendoor een pauze:

 1. Pipetteren: één van de meest gebruikte, elementaire laboratoriumtechnieken. Vaak ook repetitief en fysiek belastend. Daarom gaan we oefenen met de juiste houding én leren we het gebruik van de juiste materialen, om pijn in het bovenlichaam en RSI-klachten te voorkomen. Dit onderdeel wordt verzorgd door Eppendorf.
 2. Automatiseren: we duiken in de wereld van liquid handling. Welke variabelen hebben invloed op de overstap van handmatig naar automatisch pipetteren? Hoe dragen we zorg voor een succesvolle overgang van mensenwerk naar automatisering? Analis verzorgt deze module.
 3. Robotiseren: als laatste verdiepen we ons in kwaliteit. Wat is de rol van de labprofessional wanneer we werken met automatische liquid handling? Specifiek in het werken met PAL Robotics, waar onze samenwerkingspartner Axel Semrau over vertelt.

Tijdens de training is er veel ruimte om praktijkcasussen en eigen vragen in te brengen. Graag zelfs: zo zorgen we voor een interactieve cursus met concrete leringen om in te zetten in de praktijk.

Heb je een casus die u tijdens de training wilt bespreken? Mail deze direct naar ons.

We bundelen onze kennis
Deze mini-training liquid handling is een samenwerking van Axel Semrau, Analis en Eppendorf. Een bundeling van kennis an sich, want ze brengen elk vanuit hun eigen perspectief inhoudelijke input voor deze training. Laboratoriumprofessionals met verstand van liquid handling en alles wat daarbij komt kijken nemen je deze dag mee in de wereld van handmatig en automatisch pipetteren.

Alles wat u wilt weten
De belangrijkste punten op een rij:

 • Er is maximaal ruimte voor 25 personen, dus wees er snel bij!
 • De training start om 12.30 uur
 • En eindigt om 16.00 uur
 • De mini-training vindt plaats in de Croesezaal
 • De kosten voor deze mini-training bedragen €50,- incl. BTW
 • Na afloop krijgt u een certificaat van deelname

Meld u nu aan.