Veilig gebruik van Waterstof als GC draaggas

Veilig gebruik van Waterstof als GC draaggas Door: Da Vinci Laboratory Solutions

WaterstofsensorWaterstof is één van de thema's op WoTS. Op het speciale Waterstofplein kan je een mobiele waterstofunit van de TU Delft zien. Of bezoek het Waterstof seminar op 28 september 2022.
En overweeg je over te schakelen naar waterstof als GC draaggas? Kom dan langs de stand van Da Vinci Laboratory Solutions voor een demonstratie van de DVLS3 Simply Smart Sensor; een waterstof sensor die zorgt voor veiligheid tijdens het gebruik van waterstof als GC draaggas.

De DVLS³ Simply, Smart Sensor wordt geïnstalleerd in de GC oven voor het continue monitoren van de waterstofconcentraties in de oven. Het LCD-scherm van de externe controller geeft de gemeten gasconcentratie aan. Als de sensor een bepaalde waterstofconcentratie, door de gebruiker meestal gedefinieerd tussen 25% en 50% LEL (gelijk aan 1% - 2% Vol. waterstof) detecteert, zal deze zorgen voor de veiligheid van het laboratorium personeel op verschillende manieren:

  1. De sensor controller schakelt automatisch het draaggas om naar een inert gas en stuurt een automatische stopsignaal naar de GC
  2. Het LCD-scherm van de controller begint te knipperen en de controller zendt een akoestisch signaal uit.
  3. De sensor software waarschuwt de lab personeel door:
    • het tonen van een rode status op het dashboard
    • het versturen van een alarmmelding via e-mail, tekst (SMS), Growl of Prowl

Bij Eastman Chemical in Middelburg hebben ze alle GC’s uitgerust met een waterstofsensor van Da Vinci. "Een kolombreuk in een GC komt weliswaar niet vaak voor, maar mocht het gebeuren, dan detecteren de gevoelige sensoren direct de waterstof en sluiten via een not-ready signaal de GC af, die vervolgens automatisch overschakelt op stikstof”, beschrijft Richard Burger, senior lab technician, de veilige oplossing.

Lees meer over de waterstofsensor