Update Kennisplatform EMV

Update Kennisplatform EMV Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Door Jan-Kees van der Ven

Zoals ieder jaar zijn we als vereniging ook dit jaar weer uitgenodigd voor de klankbordgroep vergadering van het kennisplatform EMV. Het doel van het kennisplatform EMV (ElektroMagnetische Velden) is wetenschappelijke kennis over elektromagnetische velden & gezondheid voor iedereen begrijpelijk te maken. Onze deelname aan deze klankbordgroep is tweeledig:

  1. Veel van onze leden krijgen, omdat ze zich bezighouden met EMC, ook vragen over blootstelling van mensen aan EM-velden. Door met jullie de ontwikkelingen op het kennisplatform te delen, willen we jullie helpen die vragen op basis van eenvoudig toegankelijk, geverifieerde informatie, te beantwoorden.
  2. Binnen de klankbordgroep kunnen wij, met onze kennis over meetmethoden en manieren om EM-velden en netvervuiling te onderdrukken, bijdragen aan een evenwichtige discussie.

Afgelopen jaar

Het afgelopen jaar heeft het kennisplatform weer informatie gedeeld over diverse onderwerpen zoals onder andere:

Daarnaast is er ook op andere manieren de interactie gezocht met de samenleving. Zo is er een denkgroep Netvervuiling opgericht waarin personen die zich bezighouden met netvervuiling vanuit technisch oogpunt, en personen die zich zorgen maken over mogelijke risico’s voor de gezondheid, samen naar oplossingen zoeken. Ook is er een symposium digitalisering en energietransitie georganiseerd waarin de relatie tussen gezondheid, de in rap tempo voortgaande digitalisering, en de energietransitie van de maatschappij, werd besproken. Hierbij lag sterk de aandacht op de relatie tussen wetenschap en maatschappij.

Onderwerpen waar nog aan gewerkt wordt zijn: het draadloos opladen van voertuigen, maar aangezien die systemen nog niet op de markt zijn is dit onderwerp even op pauze gezet; en een uitleg over wetenschappelijke onderzoeksmethode, dit blijkt echter complexe materie te zijn, wat een eenvoudige uitleg bemoeilijkt. Tevens is opnieuw de wens geuit dat binnen de overheid één ministerie de verantwoording voor coördinatie op zich gaat nemen betreffende EMV en gezondheid gerelateerde onderwerpen. De Algemene BestuursDienst (ABD) gaat advies geven welk ministerie dit het beste kan zijn.

Het belangrijkste product van het kennisplatform blijft de website, maar daarnaast wordt er ook kennis gedeeld door bijvoorbeeld lezingen te geven, zoals op onze ledenbijeenkomst op 8 december 2023 bij Philips. Het platform kan zijn werkzaamheden voortzetten, doordat er voor een periode van 4 jaar weer financiering is toegekend vanuit de overheid. Daarbij heeft het platform zichzelf de volgende doelen gesteld:

  • Het vergroten van kennis en het beantwoorden van vragen over EMV en gezondheidsaspecten;
  • Onpartijdig zijn, discussie stimuleren, het onderwerp agenderen, en verhelderende uitleg geven over wetenschappelijk onderzoek;
  • EMV- aspecten van elektriciteitsnetwerken en mobiele communicatie uitleggen;
  • Gezondheidsaspecten, zowel lichamelijk als stress als gevolg van bezorgdheid, onder de aandacht brengen.

Hierbij worden drie facetten onderkent: duiden, wat al goed gebeurt; luisteren zowel naar de discussie binnen de samenleving als naar het onderzoek dat gedaan wordt; helpen, waar het komende jaar de focus op zal liggen om dit te ontwikkelen.

Naast de aandacht op helpen zal inhoudelijk worden gekeken naar de volgende technische onderwerpen:

  • Wetenschappelijk onderzoeksmethode
  • Netvervuiling
  • Wearables (apparaten op en in het lichaam)
  • Micro-omvormers
  • Walstroom voor schepen
  • Tweede frequentieveiling 5 G (3.5 GHz) aanloop 6 G
  • De WHO gaat diverse 5 G deelreviews samenvoegen waarbij er met name aandacht is voor de 6 GHz en 26 GHz frequentiebanden.
  • RF-blootstellingslimieten in wetgeving

Tot slot waren er nog 2 presentaties van groepen die zich zorgen maken over gezondheidsrisico’s van EMV. Dit waren:

  • Witte Zone in Nederland (Rob Verboog, Stichting EHS) waarin een betoog werd gehouden voor de inrichting van gebieden waar de niveaus van EMV tot een minimum beperkt blijven.
  • Erkenning van elektrogevoeligheid in Nederland (Rob van der Boom, Stichting EHS), waarbij met name ingegaan werd op voorzorgsmaatregelen.