FHI corona-update, 10 december 2020

Kort coronanieuws

  • Het RIVM meldt donderdag 8793 nieuwe coronabesmettingen, 2210 meer dan woensdag. Er zijn 198 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, vier meer dan woensdag.
  • De Europese Centrale Bank heeft besloten om het PEPP-opkoopprogramma met negen maanden te verlengen tot minimaal maart 2022. Ook pompt de ECB 500 miljard euro extra in het PEPP-programma. Met het extra geld en een langere loopduur hoopt de ECB de Europese economie aan te jagen, schrijft het FD.
  • ING gaat voor 1,1 miljard euro aan nieuwe leningen verstrekken aan kleine en middelgrote bedrijven. Dit wordt mogelijk doordat de Europese Investeringsbank (EIB) een garantie geeft op 800 miljoen euro aan bestaande leningen van ING. Een aanzienlijk deel van de leningen krijgt een zeer lage rente, zo belooft ING.
  • TUI, de grootste reisorganisatie ter wereld, heeft het afgelopen gebroken boekjaar een verlies geboekt van 3,1 miljard euro. Ook de omzet daalde met 58 procent. Toch ziet TUI door de komst van coronavaccins het komend jaar met optimisme tegemoet.
  • De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie kwam in oktober 3,7 procent lager uit dan in oktober 2019. Vooral de productie van de machine-industrie daalde sterk, meldt het CBS.

 

Nieuwe uitbreiding steun- en herstelpakket

Het kabinet heeft besloten om het huidige steun- en herstelpakket verder uit te breiden en daarmee verlies van banen en bedrijven in Nederland te beperken. Er wordt 3,7 miljard euro extra uitgetrokken ter ondersteuning van ondernemers.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/nieuwe-uitbreiding-steun-en-herstelpakket/

 

 

Extra financieringsmogelijkheden voor innovatief mkb

Het Europees Investeringsfonds (EIF) en Invest-NL hebben een overeenkomst getekend waarmee 66 miljoen euro vrijkomt aan extra kredieten voor het innovatieve mkb. Deze EIF-garantie wordt door de Europese Commissie beschikbaar gesteld vanuit het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/extra-financieringsmogelijkheden-voor-innovatief-mkb/

 

 

Opening meldpunt Europese database gevaarlijke stoffen

Vanaf 5 januari 2021 moeten importeurs, distributeurs en fabrikanten producten met het predicaat ‘Substances of Very High Concern’ (SVHC) aanmelden in de zogenaamde SCIP-database van het Europese chemicaliën agentschap (ECHA).

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/opening-meldpunt-europese-database-gevaarlijke-stoffen/

 

 

Software TU Delft voor het vaststellen van bestemmingsrisico voor specifieke locaties

De Delftse aerodynamica-hoogleraar Fulvio Scarano ontwikkelde samen met stromingsleer-deskundige Lorenzo Botto en simulatie-expert Wouter van den Bos software om de besmettingsrisico’s met het coronavirus te berekenen voor een specifieke locatie.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/software-tu-delft-voor-het-vaststellen-van-besmettingsrisico-voor-specifieke-locaties/

 

 

Masterplan Ventilatie

De kennisorganisaties (TVVL, WIJ techniek, ISSO en Techniek NL) hebben vanwege COVID-19 in april ‘20 een expertteam opgericht om vraagstukken over installatietechniek en gebouwbeheer te beantwoorden. In het expertteam zijn vakspecialisten afgevaardigd vanuit de TVVL expertgroepen, ISSO, Binnenklimaat Nederland, Techniek NL en wetenschappelijke experts met (inter)nationale betrekkingen.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/masterplan-ventilatie/

 

 

Bijna 400 bezoekers bij digitale editie RF Technology event

Van 1 t/m 3 december vond het RF Technology event digitaal plaats. Tijdens het event waren er veertien lezingen verdeeld over drie eventdagen. De elf exposanten verzorgden tien presentaties. De webinars werden aangevuld door een viertal plenaire sprekers.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/bijna-400-bezoekers-bij-digitale-editie-rf-technology-event/