FHI corona-update, 18 februari 2021

Kort coronanieuws

  • Het RIVM meldt op donderdag 4618 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 1222 meer dan woensdag en boven het weekgemiddelde van vorige week (3649). De bezetting in de ziekenhuizen nam toe.
  • KLM meldt een verlies van ruim 1,2 miljard euro in 2020. Het moederconcern Air-France KLM noteerde zelfs rode cijfers van 7,1 miljard euro. De schuldenberg van Air France-KLM is opgelopen tot 11 miljard euro, bijna 5 miljard euro meer dan een jaar eerder. KLM ziet pas in 2024 herstel van de luchtvaart.
  • Vorig jaar hebben zich als gevolg van de coronacrisis minder buitenlandse bedrijven in Nederland gevestigd. Er kwamen 305 ondernemingen naar Nederland, ongeveer een kwart minder dan een jaar eerder, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Er zijn naar schatting 8600 banen gecreëerd en er is 1,9 miljard euro geïnvesteerd.
  • Het vaccin van Pfizer/Biontech lijkt minder goed opgewassen tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Mogelijk is de werking twee derde minder effectief en het is zelfs onduidelijk of het vaccin überhaupt werkt, schrijft Reuters op basis van laboratoriumonderzoek.
  • De afgelopen drie maanden is de werkloosheid sterk gedaald. Tussen oktober en januari daalde het aantal werklozen met gemiddeld 23.000 per maand, zo laat het CBS weten. Het gaat om de sterkste daling sinds het begin van de maandelijkse metingen in 2003.
  • Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn Belgen minder tevreden over hun baan, zo concludeert een studie van de KU Leuven en Tempo-Team. De relatie met collega’s is verslechterd, werknemers ervaren minder werkplezier en missen hun collega’s. Een op de tien is op zoek naar een andere job, schrijft de VRT.

 

FHI en Lexsigma helpen u aan uw derdenverklaring voor NOW-1

Vrijwel dagelijks krijgt FHI vragen binnen over de NOW-regeling. Bovendien blijkt uit onze corona-enquêtes dat een aanzienlijk deel van onze leden gebruikmaakt van deze steunregeling. Een van de gesignaleerde problemen zijn dure derdenverklaringen, die nodig zijn om het omzetverlies en de loonsom vast te stellen. Samen met onze partner Lexsigma kunnen we u helpen bij vragen en bieden we de mogelijkheid om tegen gunstige tarieven een derdenverklaring te verkrijgen.

 

Lees hoe FHI en Lexsigma u kunnen helpen:
https://fhi.nl/fhi-en-lexsigma-helpen-u-aan-uw-derdenverklaring-voor-now-1/

 

 

Aanhoudende coronacrisis zorgt ook in Q4 2020 voor problemen bij FHI-leden

De drie grootste FHI-branches – Industriële Elektronica, Industriële Automatisering en Laboratorium Technologie – hebben het in het vierde kwartaal van 2020 lastiger gekregen door maatregelen om de tweede coronagolf te bestrijden. Dit in vergelijking met oktober, ons laatste meetmoment van de FHI corona-enquête. Alleen binnen de branches Medische Technologie en Gebouw Automatisering verbeterde de trend: meer bedrijven gaven aan dat zij geen problemen verwachten.

 

Bekijk onze samenvatting en de enquêteresultaten:
https://fhi.nl/nieuws/aanhoudende-coronacrisis-zorgt-ook-in-q4-2020-voor-problemen-bij-fhi-leden/

 

 

Ondernemers kunnen opnieuw aanvraag indienen voor TVL-regeling

Vanaf maandag 15 februari kunnen mkb-ondernemers die in het eerste kwartaal van 2021 geraakt zijn door de coronamaatregelen een aanvraag indien voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Volgens de Rijksoverheid staat de regeling open voor alle sectoren, maar de precieze invulling van de compensatie is nog niet geheel duidelijk.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/ondernemers-kunnen-opnieuw-aanvraag-indienen-voor-tvl-regeling/

 

 

Kabinet komt met maatregelenpakket voor verbetering rechtsbescherming bij aanbesteden

Het demissionaire kabinet wil de aanbestedingspraktijk van overheden, waarmee jaarlijks voor 73 miljard euro aan diensten en producten wordt ingekocht, verder professionaliseren. Er komt een klachtenloket met duidelijke termijnen waardoor ondernemers fouten in een aanbestedingsprocedure beter kunnen aankaarten.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/kabinet-komt-met-maatregelenpakket-voor-verbetering-rechtsbescherming-bij-aanbesteden/

 

Bezoek het meldpunt aanbestedingen voor de branche LT:
https://fhi.nl/laboratoriumtechnologie/fhi-meldpunt-aanbestedingen/

 

 

Pleidooi voor meer techniekhavo’s

De havo moet beter aansluiten op de beroepspraktijk en in het bijzonder de technieksector. Zorg daarom voor meer techniekhavo’s, een onderwijsvorm waar al met veel succes mee is geëxperimenteerd. Maar bedrijven moeten daar ook in durven investeren. Dat zegt Gertrud van Erp, beleidssecretaris bij MKB-Nederland, in haar column. FHI pleit al langer voor een betere aansluiting tussen het onderwijs en de technieksector.

 

Lees de column van Van Erp:
https://www.mkb.nl/column/maak-havisten-warm-voor-techniek

 

Bekijk het speerpunt ‘onderwijs & arbeidsmarkt’:
https://fhi.nl/speerpunt-onderwijs-en-arbeidsmarkt/

 

 

Eerste digitale editie Energy Storage event succesvol

De derde editie van het Energy Storage event – op dinsdag 16 en woensdag 17 februari – vond dit jaar in digitale vorm plaats. Tijdens dit evenement werden trends en ontwikkelingen op het gebied van energieopslag uitvoerig besproken. Deze digitale opzet trok 674 unieke aanmeldingen en het aantal webinar-aanmeldingen kwam uit op 1267. Ook nieuw was coronaproof netwerken, een online koppelingsmechanisme dat veilig en eenvoudig werkte dankzij het slimme matchmakingplatform.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/eerste-digitale-editie-energy-storage-event-succesvol/

 

 

Innovatie en onderzoek centraal in aankomende EU-conferentie

De Europese Unie organiseert op 23 en 24 juni de European Research and Innovation Days. Deze jaarlijks terugkerende conferentie biedt onderzoekers, beleidsmakers, ondernemers en het publiek de kans om in gesprek te gaan over de toekomst van onderzoek en innovatie in Europa.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/innovatie-en-onderzoek-centraal-in-aankomende-eu-conferentie/

 

 

 

Lees hier het FHI Coronadossier met de laatste ontwikkelingen en FAQ’s.