FHI corona-update, 19 november 2020

Kort coronanieuws

  • Het RIVM meldt op donderdag 5725 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er 1103 meer dan woensdag. De toename komt deels door een correctie na een computerstoring. Er zijn 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, 32 meer dan woensdag.
  • Ernstig zieke mensen en personen boven de 60 jaren moeten als eerste een coronavaccin toegediend krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet. Zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten moeten ook voorrang krijgen, meent de raad, meldt de NOS.
  • Door de coronapandemie is er tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar 15.000 miljard dollar meer geleend, zegt het International Institute of Finance. De instantie waarschuwt dat de wereldwijde schuld dit jaar een recordhoogte zal bereiken.
  • Tocilizumab, een bestaand middel tegen reumatische aandoeningen, heeft volgens onderzoek van het UMC een gunstige werking voor ernstig zieke coronapatiënten die op de intensive care liggen. De afweerremmer geeft patiënten bijna twee keer zoveel kans op een beter verloop van hun ziekte dan patiënten die het middel niet krijgen.
  • De verwachte stijging van de werkloosheid door het aanscherpen van coronamaatregelen halverwege de maand oktober is er niet gekomen. Het werkloosheidscijfer daalde van 4,4 procent naar 4,3 procent, meldt het CBS.

 

Aanvragen geopend voor tegemoetkoming derde NOW-regeling

Ondernemers kunnen vanaf 16 november een aanvraag indienen voor de derde NOW-regeling. Hiermee kunnen zij een groot deel van de loonkosten vergoed krijgen. De regeling geldt met terugwerkende kracht voor de periode van 1 oktober tot 1 januari.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/aanvragen-geopend-voor-tegemoetkoming-derde-now-regeling/

 

 

Nieuwe maatregel in pensioenakkoord: tijdelijke RVU-vrijstelling

Vanaf 1 januari 2021 treedt er een nieuwe maatregel in werking, namelijk de tijdelijke RVU-vrijstelling (Regeling Vervroegd Uittreden). Deze maatregel is onderdeel van het recent gesloten pensioenakkoord.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/nieuwe-maatregel-in-pensioenakkoord-tijdelijke-rvu-vrijstelling/

 

 

OperationAIR: Van een dreigend tekort aan beademingsapparaten voor coronapatiënten naar een werkend noodbeademingsapparaat

Tijdens de eerste golf van het Coronavirus in maart steeg het aantal patiënten op de IC’s hard en hierdoor dreigde een tekort aan beademingsapparatuur. Een groep studenten van de TU Delft stond op en ontwikkelde binnen enkele weken een werkend prototype om een tekort te voorkomen.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/operationair-van-een-dreigend-tekort-aan-beademingsapparaten-voor-coronapatienten-naar-een-werkend-noodbeademingsapparaat/

 

 

Toenemende radioruis bemoeilijkt sterrenonderzoek

De door de mens ontwikkelde technologie produceert steeds meer storende radiosignalen. Dit bemoeilijkt wetenschappelijk onderzoek, waaronder het gebruik van radiotelescopen voor sterrenonderzoek. Tijdens het RF Technology event spreekt Michiel Brentjens van Astron over dit probleem.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/rftechnologydays/nieuws/toenemende-radioruis-bemoeilijkt-sterrenonderzoek/

 

 

Terugblik BBB: gebouw gebonden technologie in andere tijden

Bits, Bricks & Behaviour kreeg dit (corona)jaar, net als veel andere FHI-events, een online editie. Met sessies verdeeld over vijf dagen werden actuele thema’s binnen de branche Gebouw Automatisering behandeld. De week vol interactieve seminars, waarbij een groot deel van de sessies vanuit de eigen FHI-studio werden gestreamd, trok ruim 450 bezoekers.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/terugblik-bbb-gebouw-gebonden-technologie-in-andere-tijden/

 

 

Recente ontwikkelingen op het terrein van innovatie en industriebeleid

Vorige week was er een Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waarin onder andere is ingegaan op het Nederlandse klimaatbeleid, het Groeifonds en innovatie binnen het Nederlandse industriebeleid. Enkele moties van Kamerleden sprongen hier tussen uit.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/recente-ontwikkelingen-op-het-terrein-van-innovatie-en-industriebeleid/

 

 

 

Lees hier het FHI Coronadossier met de laatste ontwikkelingen en FAQ’s.