FHI corona-update, 21 januari 2021

Kort coronanieuws

  • Het RIVM meldt donderdag 5615 nieuwe coronabesmettingen, 1300 meer dan woensdag. De landelijke GGD’s maken sinds donderdag dagelijks melding over het verloop van het vaccinatieprogramma. Inmiddels zijn 66.469 mensen gevaccineerd.
  • Het kabinet heeft besloten een avondklok in te voeren. De avondklok gaat om 21:00 uur in. Er is een werkgeversverklaring beschikbaar op de website van FHI.
  • Ook recent gestarte ondernemers kunnen gebruikmaken van de steunmaatregelen van het kabinet, zegt de NOS. Starters vielen tot nu toe vaak buiten de regelingen, omdat veel steun is gebaseerd op cijfers van vóór maart 2020. In april gaat voor hen een loket open. Verder gaat ook de hoogte van de tegemoetkoming in de vaste lasten omhoog van 70 naar 80 procent en er komt een garantiefonds voor evenementen.
  • IOC-voorzitter Thomas Bach stelt dat de Olympische Spelen in Tokio deze zomer doorgaan. De kans is wel aanwezig dat toeschouwers niet of slechts beperkt welkom zijn, meldt Kyono news.
  • In december is de werkloosheid verder afgenomen. Er waren in de laatste maand van 2020 circa 368 duizend mensen als werkloos geregistreerd, bericht het CBS. Dat is 3,9 procent van de beroepsbevolking.
  • Het bedrijfsleven is verontrust over de onverwachtse mededeling van KLM om vanaf vrijdag verre vluchten en een deel van de Europese vluchten te staken. Vooral het vrachtvervoer van en naar Nederland dreigt hard geraakt te worden, schrijft het FD. Inmiddels meldt KLM dat het 800 tot 1000 banen extra wil schrappen. Ook klinkt er protest.

 

FHI Technologie Podcast #5 – Herman Tuininga – Salland Electronics

In deze vijfde editie van de FHI Technologie Podcast is Herman Tuininga, ceo van Salland Electronics onze gast. Tijdens een themarijk gesprek gaan we onder andere in op hoe je als ondernemer de mens centraal zet, welke lessen Herman heeft geleerd uit het boek ‘Good to Great’, en komt de combinatie tussen internet of things, recycling en cradle-to-cradle ter sprake.

 

Luister onze podcast:
https://fhi.nl/nieuws/fhi-technologie-podcast-5-herman-tuininga-salland-electronics/

 

 

Onzekerheid over datum invoering Omgevingswet

Tot zeker de zomer zullen decentrale overheden nog moeten wachten tot er duidelijkheid komt over de invoering van de Omgevingswet. De Eerste Kamer heeft namelijk geëist dat er meer helderheid moet komen over een aantal pijnpunten in de wet.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/onzekerheid-over-datum-invoering-omgevingswet/

 

 

Positief nieuws rondom VSL

Het Nederlands metrologisch instituut (VSL) is wederom weer goed in het nieuws gekomen. Dit gegeven komt na de wereldprimeur in december waarbij VSL officieel is aangewezen als testcentrum vloeibaar aardgas. De Raad voor Accreditatie (RvA) heeft inmiddels besloten VSL te accrediteren waardoor ze weer externe klanten kunnen bedienen.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/vsl-temperatuur-en-vochtfaciliteiten-klaar-voor-de-toekomst/

 

 

Big dat: de voedingsbodem voor een nog snellere transformatie van productielijnen

Om nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, het industrial internet of things (IIoT), geavanceerde robotica en cloud computing optimaal te benutten tot een slimme fabriek, vormt big data als grondstof een essentiële rol. Tijdens (online) events van de FHI-branche Industriële Automatisering krijgt dit onderwerp volop de aandacht. Daarnaast haken ook afgeleide technologieën aan op bovenstaande trends, zoals het Internet of Energy (IoE).

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/big-data-de-voedingsbodem-voor-een-nog-snellere-transformatie-van-productielijnen/

 

 

Rubriek: ESD Normen #4

In de vorige 3 rubrieken over normen is aangegeven hoe normen technisch en administratief tot stand komen. Als een norm beschikbaar komt kan deze, zowel in digitale als drukvorm, besteld worden bij landelijke normalisatie instituten zoals in Nederland bij de NEN.

 

Lees ons artikel:
https://fhi.nl/nieuws/rubriek-esd-normen-4/

 

 

Lees hier het FHI Coronadossier met de laatste ontwikkelingen en FAQ’s.